Spaanse dansen, volksdansen en flamenco

Mariemma

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Programma

Eerste Deel
I. Albeniz – Cordoba

M. de Falla – Farruca
Pianosolo

I. Albeniz – Il Porto (uit de suite Iberia)
Impressie van een straattoneel aan de haven van Santa Maria, waar de visverkoopster haar koopwaar luide aanprijst en de ‘tanquillo’ danst: de meest karakteristieke dans van de havens.

J. Turina – Zambria (uit: Danze gitane)

G. de Iscar – Baile Asturiano

Zapateado (Flamenco)

Por Soleares (Flamenco)
Deze dansen werden gecreëerd door de beroemde gitarist Julian Arcas. In vroegere tijden werd de melodie alleen gezongen, totdat de beroemde danseres La Cuenca uit Malaga, aangetrokken door het onweerstaanbare ritme, deze in dans omzette.

I. Albeniz – Almeria (uit de suite Iberia)

F. Chueca – Panaderos
Dit is een volksdans, uitgewerkt door de klassieke Spaanse school, die zich aan het iende der 19e eeuw verrijkte met de werken der componisten van het lyrisch theater.

Tweede Deel
J. Turina – Danze Fantastische
a. Verrukking
b. Droom
c. Orgie
Deze dansen, waarvan de muziek een der meest karakteristieke stukken van Turina is, werden choreografisch gecomponeerd in een stijl, die overeenkomt met die welke de musicus gebruikt voor zijn composities. Hierin overheersen de populaire motieven Verrukking met elementen uit ‘jota aragonesa’, Droom met passen van ‘Zortzico’, geïnspireerd op een Baskische volkslegende, en Orgie met een opvallend Andalusisch karakter.

J. Rodrigo – In de schaduw van de ‘Rode Toren’

Bolero (Volksmelodie)
Oorspronkelijke volksdans; zich aansluitend aan haar ritme worden passen en bewegingen uitgevoerd, die eenvoudig doch sierlijk zijn, ontleend aan de antieke ‘fandango’ en andere dansen uit die tijd. In het midden der 19e eeuw, waarschijnlijk geïnspireerd door het ballet, verrijkten de dansers uit die tijd de dans met ronddraaiingen en sprongen waarmede zij hun behendigheid en hun vlugheid demonstreerden, totdat deze dans tenslotte uitverkoren werd door beroepsdansers, die hun hoogste kunnen hierin lieten schitteren.

Granadinas (Flamenco)

Tanguillo de Cadiz (Flamenco)
Gedurende lange tijd vergeten, verscheen deze dansvorm opnieuw in het begin van deze eeuw met Churri en Paquiro.

J. Larregla – Jota Navarra

Veriales (Volksmelodie)
Antieke dans, weinig bekend, oorspronkelijk uit de bergen rondom Malaga, waar zij uitgevoerd wordt met begeleiding van violen, gitaren, tamboerijnen, blokjes en andere slaginstrumenten. De dans is ritmisch en vrolijk, wat de ‘seguidilla’ ontbreekt.

CREDITS

choreografie
Mariemma
muziek
Isaac Albéniz, Manuel de Falla, Joaquín Turina, G. de Iscar, Federico Chueca, Joaquín Rodrigo, Joaquin Larregla
piano
Enrique Luzuriaga
dansers
Paco Fernandez, Joaquin Villa
gitaar
Paco de la Isla