Fidelio

De Nederlandsche Opera, Radio Filharmonisch Orkest

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

De tekst van Fidelio is gebaseerd op een Frans libretto van J.H. Bouilly, dat door de operacomponist Gaveaux in 1798 op muziek was gezet. Voordat Beethoven deze tekst voor zijn Fidelio gebruikte, was in Duitsland reeds een Italiaanse bewerking met muziek van Paer ten tonele gebracht. Volgens Bouilly was het verhaal authentiek en zou het zich tijdens het schrikbewind in Frankrijk hebben afgespeeld, hoewel hij deze gebeurtenissen naar het zestiende-eeuwse Spanje had verplaatst, uit vrees dat men de hoofdfiguren uit het spel zouden herkennen.
Beethoven had het literaire schema van Fidelio vooral nodig, om zijn geloof in de vrijheid, zijn afschuw van willekeur, en zijn bewondering voor vrouwelijke opofferingsgezindheid op muziek te zetten. Het is niet toevallig, dat hij daarvoor een Frans libretto, met gebeurtenissen uit de Franse Revolutie, hoezeer ook vermomd, gebruikte. Beethoven toonde een grote belangstelling voor de geweldige veranderingen op maatschappelijk en politiek gebied in zijn tijd. Deze spanningen vindt men, als men wil, in zijn muziek, en ook in deze opera, die een symfonische allure heeft, terug.

Credits

muziek
Ludwig van Beethoven
libretto
Joseph Sonnleithner, Friedrich Treitschke
dirigent
Josef Krips
regie
Abraham van der Vies
decor/kostuums
Hans van Norden
cast
Bruce Boyce (Don Fernando), Otakar Kraus (Don Pizarro), Frans Vroons (Florestan), Gré Brouwenstijn (Leonore), Corry van Beckum (Marzelline), Chris Scheffer (Jaquino), Chris Taverne (Eerste gevangene), Jan Duiveman (Tweede gevangene)