Toegankelijkheid

Het Holland Festival wil graag open en toegankelijk zijn om aan ieders toegangsbehoefte te voldoen. Wij zijn hiervan afhankelijk van onze locaties. Een groot gedeelte van onze locaties en voorstellingen is goed toegankelijk voor mensen met een beperking. Hieronder de nodige informatie per locatie (voor zover beschikbaar).

BIMHUIS
Carré
Compagnietheater
Het Concertgebouw
ITA
Muziekgebouw
Nationale Opera & Ballet
Q Factory
Westergas, Ketelhuis BIMHUIS

Met een rolstoel of scootmobiel is het BIMHUIS het best te bereiken via de foyer van het Muziekgebouw. Neem bij binnenkomst aan de rechterkant de lift naar het BIMHUIS op de derde etage.
Kom je over de brug? Neem dan hier dezelfde lift, nu aan je linkerhand, naar de derde etage.
Met de auto? Parkeer in parkeergarage Piet Hein onder het BIMHUIS en neem de lift naar de derde etage.


Het BIMHUIS beschikt over een rolstoeltoilet, toegankelijk via een schuifdeur van 100 cm breed. 

De breedte van de liftdeur is 88 cm. Mocht je behoefte hebben aan een bredere doorgang, dan helpen we je graag. Neem contact met ons op via 020 788 21 50 (werkdagen, 10:00 – 17:30) of 020 788 21 88 (concertavonden, 18:30 – 22:00).


zie ook de website van Bimhuis


Carré


Rolstoel

Koninklijk Theater Carré beschikt over drie rolstoelplaatsen. Kom je samen met iemand anders? Dan zijn er één of twee stoelen beschikbaar naast de rolstoelplaatsen.

- Stalles Rij 16 plaats 9 (+ één bezoeker op stoel 11)
- Stalles Rij 16 plaats 5 (+ twee bezoekers op stoel 1 en 3)
- Stalles Rij 17 plaats 1 (+ één bezoeker op stoel 2, let op: deze stoel bevindt zich aan de andere kant van het gangpad)

De afmeting van het rolstoelplatform is 75x76 cm en loopt over in de vloer waardoor een langere rolstoel ook makkelijk geplaatst kan worden. 


Om de theaterzaal te betreden maak je gebruik van een steile hellingbaan. Let op: de hellingbaan is erg steil. Deze heeft een stijgingspercentage van 18% en is 400 cm lang. Je kunt de theaterzaal ook via een trap betreden, hiervoor neem je vier treden. Wanneer je graag hulp krijgt bij deze hellingbaan of bij het nemen van de trap vraag dit dan gerust aan een van onze theater medewerkers. 

Het gangpad om bij de rolstoelplaatsen te komen is 90 cm breed (plaatselijk slechts 72 cm). 

Rollator

Het is mogelijk om met een rollator de zaal te betreden. Voorafgaand aan de voorstelling zal de rollator door een medewerker buiten de zaal worden geplaatst. Na de voorstelling wordt deze weer teruggebracht naar jouw plaats. Om gemakkelijk je stoel te bereiken met de rollator, raden wij je aan een stoel aan de even zijde (rechterkant) van de Stalles te reserveren, bij voorkeur aan het zijgangpad. 

Om de Stalles te betreden maak je gebruik van een steile hellingbaan of een trap met vier treden. Wij assisteren je hierbij graag waar nodig. 

Scootmobiel

Wanneer je met jouw scootmobiel naar het theater komt, kun je eventueel gebruik maken van een leenrollator of -rolstoel om naar jouw zitplaats in de zaal te gaan. Wanneer de voorstelling is afgelopen, zal een medewerker de leenrollator of -rolstoel weer naar jouw stoel brengen zodat je weer terug kan naar jouw scootmobiel. Tijdens de voorstelling parkeren wij jouw scootmobiel in de buurt van de theaterzaal. Het is het niet mogelijk om met jouw scootmobiel de zaal te betreden.  

Om gemakkelijk jouw stoel te bereiken met de rollator, raden wij je aan een stoel aan de even zijde (rechterkant) van de Stalles te reserveren, bij voorkeur aan het zijgangpad. 

Om de Stalles te betreden maak je gebruik van een steile hellingbaan of een trap met vier treden. Wij assisteren je hierbij graag waar nodig. 

Doof en/of slechthorend

Koninklijk Theater Carré beschikt over een ringleiding. Je kunt de apparatuur voor de ringleiding lenen bij de garderobe op de begane grond (hiervoor vragen wij € 10,00 borg). Indien je hier gebruik van wilt maken, kan je deze voorafgaand aan jouw bezoek reserveren door te mailen naar [email protected]. Op de avond van de voorstelling kan je de ringleiding ophalen bij onze garderobe. Wij beschikken over een ringleiding met hoofdtelefoon en een ringleiding die je kunt aansluiten op jouw eigen gehoorapparaat. Hiervoor gebruiken wij de applicatie ‘SennheiserMobileConnect’, klik hier om deze applicatie te downloaden.  

Deze applicatie verleent toegang tot ons netwerk van geluidsversterking, waardoor je gebruik kunt maken van jouw eigen oordopjes. Voor meer informatie helpen wij je ter plaatse graag verder. 

Visuele beperking
 
Carré is een monumentaal pand, hierdoor zijn er bijvoorbeeld vele kleine opstapjes. Indien gewenst begeleiden wij je graag door het theater richting jouw stoel in de zaal. 


Hulphond

Hulphonden met een tuigje, zoals blindengeleidenhonden zijn welkom in het theater. Wij adviseren hiervoor plaatsen in de Stalles aan het midden gangpad te reserveren. Hier kan jouw hond tijdens de voorstelling gemakkelijk naast je plaatsnemen.

bezoek voor meer informatie de website van Carré


Compagnietheater


De zij-ingang aan de rechterkant van het pand is rolstoel toegankelijk . Via de bel aan de hoofdingang of via het nummer 020-5205310 vraag je om ingang via deze entree. Als je iets voor aanvang van het programma komt, hebben we voldoende tijd om samen een goede plek in de zaal te vinden.

zie ook de website van CompagnietheaterHet Concertgebouw


Er zijn gehandicaptenparkeerplaatsen op het Concertgebouwplein. Er zijn 4 invalideparkeerplaatsen op het pleintje naast de hoofdingang die 24 uur beschikbaar zijn voor invaliden. Daarnaast zijn er ook nog 3 parkeerplaatsen die tussen 18:00 en 24:00 uur alleen voor invaliden beschikbaar zijn.


Voor Amsterdammers met een geldige Landelijke Parkeerontheffing (LPO) of een geldige (Europese) gehandicaptenparkeerkaart (EGP) geldt dat men overal in Amsterdam gratis mag parkeren met een digitale parkeervergunning. Voor bezoekers van Amsterdam is een dagkaart beschikbaar om gratis te mogen parkeren op reguliere parkeerplaatsen. Deze dagkaart is bij één van de servicepunten van Cition Parkeermanagenement af te halen. Je kunt hier ook een digitale parkeerjaarkaart voor gehandicapte bezoekers aanvragen. Verder informatie www.cition.nl en www.sgoa.nl

Het gebouw is via de buitendeuren goed toegankelijk. Er zijn dubbele buiten- en binnendeuren met een minimale breedte van 150 cm. De minimale deurbreedte van de enkele deuren is 80 cm. Er zijn in de gangen en foyers geen drempels. Naar sommige toiletten toe is er een minimale drempel van ca. 1 cm.

Er is op elke verdieping een invalidentoilet die voldoet aan de daarvoor geldende normen. Een alarmkoord is daar een onderdeel van.

Er zijn zowel voor de Grote- als voor de Kleine Zaal publieksliften beschikbaar met een deurbreedte van minimaal 90 cm. De binnenmaat is minimaal 100 x 140 cm. In de liften is een alarmknop en/of telefoon aanwezig.

• De automatische draaideur kan op halve snelheid worden gezet.

• Bij concerten in de Kleine Zaal dient een suppoost bezoekers in een rolstoel door het hek naast de kassa’s te laten, zodat deze met de lift naar boven kunnen.

• Blindengeleidehonden zijn welkom, ook in de concertzalen

• Rollators en rolstoelen die niet gebruikt worden dienen tijdens de concerten op daartoe aangewezen plaatsen geparkeerd te worden

De diverse afmetingen van de verschillende rolstoelplaatsen in de Grote Zaal:

• Rij 8 stoel 1 en stoel 40: grootte plaats: 100x60 cm. De rolstoel komt vóór de buitenste stoel van de rij staan, omdat het een plaats is met extra ruimte vóór de stoel. De bezoeker blijft in zijn of haar rolstoel en de Concertgebouwstoel blijft opgeklapt.
• Rij 30 stoel 9 en stoel 32: grootte plaats: 125x60 cm.
• Zijstoelen: naast stoel 37 en naast stoel 90 (stoelnummers eventuele begeleiders). Hier is genoeg ruimte voor grote rolstoelen, eventueel zelfs voor een scootmobiel. Op deze plaatsen bevinden zich géén Concertgebouwstoelen. Het betreffen wel minderzicht plaatsen.

Voorzieningen voor slechthorenden
Voor slechthorenden zijn er bij de vestiaire van de Grote Zaal aan de Noordzijde en bij de vestiaire van de Kleine Zaal infraroodontvangers te verkrijgen. Deze zijn er in twee versies:
• De kinbeugelontvanger (stereo)
Dit is voor mensen zonder gehoorapparaat. Het is een beugel (soort
koptelefoon) die onder de kin hangt met twee oordopjes in het oor, die het
versterkte geluid overbrengt via de infrarode straling. Iedereen kan hiervan
gebruik maken. Er zijn schone dopjes voor iedere bezoeker in verband met
hygiëne.
• De lusontvanger
Dit is een ontvanger/zender die op het eigen gehoorapparaat werkt. Het
gehoorapparaat moet daarvoor in stand T staan. De ontvanger werkt in
principe op alle normale gehoorapparaten.
Voor u als bezoeker een ontvanger meekrijgt, dient u naam en adres in te vullen op een formulier. Voor regelmatige bezoekers van Het Concertgebouw is er een pasje verkrijgbaar om deze administratieve handeling vóór elk concert te vermijden. 

zie ook de website van Het ConcertgebouwITA


ITA is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn aangepaste liften en aangepaste toiletten. In de zalen is er plaatsruimte vrijgehouden voor rolstoelgebruikers en hun begeleiders. Gelieve deze voorbehouden plaatsen steeds telefonisch te boeken bij het bespreekbureau +31 (0)20 624 23 11 zodat wij kunnen garanderen dat deze voor jou ter beschikking zijn. 

Scootmobielen worden om veiligheidsredenen niet toegelaten. Voor het vervoer naar de zalen kunt u gebruik maken van een leenrolstoel.

Voor mensen die slecht ter been zijn, is het goed om te weten dat er van lift tot Rabozaal nog een redelijk afstand te voet dient te worden afgelegd. 

In beide zalen is speciale gehoorversterking aanwezig. Je kunt bij de garderobe terecht voor een toestel (als je een gehoorapparaat draagt) of een oortje (als je geen gehoorapparaat hebt). Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. 

Getrainde blindengeleidehonden en (SOHO)hulphonden zijn welkom, mits je hun komst vooraf meldt bij het bespreekbureau +31 (0)20 624 23 11. zie ook de website van ITA


Muziekgebouw

Zowel het Muziekgebouw als de Atriumzaal zijn rolstoeltoegankelijk.Nationale Opera & Ballet

Nationale Opera & Ballet is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er is een aangepaste lift en een aangepast toilet. Op zaalniveau is plaatsruimte vrijgehouden voor rolstoelgebruikers en hun begeleiders. Je kunt deze speciale plaatsen telefonisch boeken bij de kassa. De rolstoelplaatsen zijn allemaal voorzien van een scherm voor de ondertitels.

Voor slechthorenden is er in Nationale Opera & Ballet een ringleiding. Houd bij de (online- )aankoop van tickets in de gaten dat  er op enkele plaatsen geen signaal wordt aangeboden. Hieronder zie je om welke plaatsen dit gaat. Indien je een gehoorapparaat draagt, verzoeken wij jou ervoor te waken dat dit niet te hard staat afgesteld, vanwege het mogelijk veroorzaken van een rondzingend geluid dat lastig te traceren is en dat andere bezoekers kan hinderen.

Geen signaal
zaal
rij 1 t/m 5
rij 6 en 7 stoel 2
rij 8 stoel 1
rij 9 stoel 2 en 3
rij 10 stoel 1 en 3
rij 11 stoel 3
rij 12 stoel 1 en 2
rij 13 stoel 1 en 2
rij 14 t/m 17 stoel 1
rij 18 in zijn geheel

1e balkon
rij 6 in zijn geheel
rij 5 stoel 1 en 2
rij 4 stoel 1 en 2
rij 3 stoel 1 en 2
rij 2 stoel 1 en 2
rij 1 stoel 1 en 2

het gehele 2e balkon


zie ook de website van Nationale Opera & Ballet


Q-FACTORY


Q-Factory heeft geen roelstoelplaatsen. We proberen minder valide personen bij onze concerten tegemoet te komen, mits er voldoende plaats in de zaal is.

zie ook de website van Q-FACTORY


Westergasfabriek, Het Ketelhuis


Rolstoeltoegankelijk

In elke zaal kan er een rolstoelplek worden gecreëerd op de eerste rij. Onze foyer, zaal 2 en zaal 3 bevinden zich op de begane grond. Zaal 1 is op de eerste verdieping en is bereikbaar met een invalidelift. Deze heeft echter een beperkte omvang en kan een max. gewicht van 150 kg aan. Deze invalidelift is daardoor helaas niet geschikt voor elektrische rolstoelen. 

Luisterondersteuning voor slechthorenden

In alle zalen bieden wij luisterondersteuning aan via MobileConnect aan. MobileConnect is een op wifi gebaseerd systeem voor accessible hearing. Je kunt de app op je eigen telefoon downloaden, klik hier voor I-Phone, hier voor Android. In Het Ketelhuis dien je in te loggen op ons wifi-netwerk. Daarna kun je in de app kiezen voor het filmgeluid van één van onze drie zalen. En dan kun je via je smartphone het (versterkte) geluid doorverbinden naar een koptelefoon, je gehoorapparaat of je cochleaire implantaat.

zie ook de website van Westergasfabriek, Het Ketelhuis