Wereldpoëziedag

Vandaag, 21 maart, is het wereldpoëziedag. Ook dit jaar is in een aantal voorstellingen de poëzie verweven en dient de dichtkunst als inspiratiebron voor verschillende makers in het festival. We lichten ze graag voor u toe.

 

Le jeune noir à l’épée – Abd Al Malik

In Le jeune noir à l’épée vertelt Franse rapper Abd Al Malik het verhaal van een jongen uit de banlieue die de gevangenis verlaat. Al Malik laat zich hier inspireren door poëzie van Charles Baudelaire en het denken van Martinikaanse filosoof Édouard Glissant over diversiteit en globalisering. Een verhaal over het ontsnappen aan politiegeweld, haat en het leven in de Franse voorsteden op zwarte muziek, witte muziek en alles daar tussenin.

 

12 juni, Muziekgebouw

 

Vehicle - Gerhard Marx, Shane Cooper

Vehicle is een performance van Gerhard Marx en Shane Cooper, waar ze improviseren op ongebruikelijke instrumenten. Auto-onderdelen worden gecombineerd met onderdelen van snaarinstrumenten. De bijzondere klank die hieruit voortkomt wordt gepaard met een poëtische tekst van schrijver Toast Coetzer over een autorit van Kaapstad naar Johannesburg.

 

7 – 9 juni, Frascati

 

Sur les traces de Dinozord – Faustin Linyekula & Studios Kabako

In Sur les traces de Dinozord onderzoekt Faustin Linyekula waar de hoop is gebleven voor het door geweld en oorlog geteisterde Congo. In deze politieke herinnering wordt het publiek meegenomen langs verloren dromen en herinneringen aan oude vrienden in Kisangani, de stad waar Linyekula opgroeide. Eén van die oude vrienden is dichter Richard Kabako, hij overleed ver van huis, waar hij door onbekenden werd begraven.

 

4 & 5 juni, Internationaal Theater Amsterdam / Grote Zaal