Stockhausen op ADE

Tijdens Amsterdam Dance Event (ADE) 2018 wordt aandacht besteed aan de invloed van Stockhausen op de hedendaagse EDM / dance-muziek. Vrijdag 19 oktober is er een panelgesprek in De Brakke Grond en wordt de elektronische compositie TELEMUSIK uitgevoerd in Nieuw Dakota.

TELEMUSIK
- uitvoering

De compositie TELEMUSIK (1966) is een van de beste voorbeelden van Karlheinz Stockhausens baanbrekende verkenningen van elektronische muziek. Stockhausen mixte en moduleerde hier elektronisch gegenereerde geluiden met geluidsfragmenten uit traditionele muziekopnames van over de hele wereld, variërend van zingende Japanse monniken tot Peruaanse Shipibo-muziek. Het resultaat is een elektronisch-akoestische compositie van 17 minuten, die op 19 oktober kan worden ervaren in authentieke vijfkanalen-audio. TELEMUSIK wordt geproduceerd en uitgevoerd door studenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag, die in juni ook betrokken zijn bij het marathonproject aus LICHT. De uitvoeringen van TELEMUSIK zijn een onderdeel van de tentoonstelling To the Beat of My Own Drum in Nieuw Dakota, dat weer onderdeel is van de Amsterdam Dance Event. De entree is gratis.

19 oktober, 17.00, 20.00 en 21.00 uur
Nieuwe Dakota (NDSM-werf), Amsterdam
meer informatie


ADE-panel

ODD INSPIRATIONS:

ACTRESS AND JAMESZOO ON THE MUSIC OF STOCKHAUSEN
- panelgesprek

Weinig pioniers in de elektronische muziek zijn zo belangrijk geweest voor deze muziekstroming als de Duitse componist Karlheinz Stockhausen. Van The Beatles tot Björk, van Kraftwerk tot Daft Punk, zijn invloed is direct, groot en algemeen erkend. Tijdens Amsterdam Dance Event praten de producers Actress (GB) en Jameszoo (NL) over hun fascinatie voor Stockhausen en diens invloed op de elektronische muziek. Actress staat volgend jaar met een Stockhausen-gerelateerd programma in het Holland Festival. Jochem Valkenburg (muziekprogrammeur Holland Festival) is de moderator van het panelgesprek.

19 oktober, 11.00 uur
De Brakke Grond
meer informatie