Koning in gesprek met festivalsector

Koning Willem-Alexander heeft gisteren, maandag 18 mei 2020, in een gesprek met verschillende festivalorganisaties zijn grote waardering uitgesproken voor de festivals in Nederland. Online sprak hij met directeuren van Holland Festival, Festival de Parade, Oerol, Wonderfeel en de directeur van Mojo Concerts (organisator van vele festivals en concerten) over de noodsituatie waarin de festivalsector door de coronacrisis is beland. In het gesprek kwam de onmisbaarheid van festivals in het Nederlandse cultuurlandschap volop aan bod.

De Koning sprak zijn grote waardering uit voor de festivals in Nederland en benadrukte het belang van deze festivals bij het verbinden van mensen - in eigen land maar zeker ook internationaal. Hij deelde de geuite zorgen over de getroffen sector en sprak met de vijf genoemde directeuren onder andere over de toekomst en de zomers die eraan komen. Belangstellend informeerde hij naar de verschillende initiatieven nu de festivals geen doorgang kunnen vinden.

Holland Festivaldirecteur Emily Ansenk benoemde de complexe situatie waarin de festivals verkeren en vertelde onder meer over het online programma van het Holland Festival 2020 dat volop in de maak is en dat van 11 tot en met 21 juni aanstaande te volgen is. Daarin trachten de betrokken makers in een online uiting iets van de essentie van hun geplande voorstelling te vangen. Dat alles onder de vlag van het meer dan ooit betekenisvolle festivalthema “In pursuit of the we – de zoektocht naar het wij-gevoel”.

Holland Festival, als onderdeel van de Verenigde Podiumkunstenfestivals (een informeel samenwerkingsverband van meer dan 50 landelijke festivals), is erg blij dat de koning het initiatief heeft genomen om de zwaar getroffen sector een hart onder de riem te steken. Het festival hoopt, samen met alle andere partners, dat ook deze koninklijke belangstelling bijdraagt aan de totstandkoming van een ambitieus landelijk reddingsplan voor de festivalsector zolang deze crisis voortduurt. Het belang van wat er in de afgelopen decennia door de festivals overal in het land is opgebouwd, is te groot om te laten verdampen.