GEPASSIONEERDE VERKONDIGING VAN VROUWELIJKE VRIJHEID

Vandaag, op Internationale Vrouwendag, staan vrouwenrechten en vrouwelijke solidariteit en strijdbaarheid centraal. Het Holland Festival besteedt in de komende editie veel aandacht aan  sterke, jonge vrouwen en het daarmee gepaard gaande, vrouwelijke leed.

 

Paisajes para no colorear - Marco Layera

‘Gepassioneerde verkondiging van vrouwelijke vrijheid’ - El Mercurio

Negen jonge vrouwen vertellen, onder regie van Marco Layera, onbevreesd over het dagelijkse gendergerelateerd geweld en de kwetsbaarheid van vrouwen in Chili. Hoewel ze allen tussen de 13 en 17 jaar oud zijn, nemen ze geen blad voor de mond en ontkrachten ze stuk voor stuk de mythes omtrent vrouwelijke onschuld.


14 - 15 juni, Internationaal Theater Amsterdam 

 

Mitra - Jorge León, Eva Reiter, George van Dam, Claron McFadden

‘Een schreeuw om verzet’

Mitra is het waargebeurde verhaal van de Iraanse psychoanalytica Mitra Kadivar, die in 2012 om onduidelijke redenen in een psychiatrisch ziekenhuis in Teheran opgesloten werd. Regisseur Jorge León maakte van haar ongelofelijke verhaal een hybride kunstwerk dat een kruising is tussen muziektheater, documentaire en installatie.


11 juni, Muziekgebouw 

 

The Scarlet Letter - Angélica Lidell, Atra Bilis Teatro

‘Theatrale tirade voor absolute vrijheid’

In The Scarlet Letter richt regisseur Angélica Lidell zich op de huidige seksuele mores. De voorstelling is gebaseerd op de gelijknamige roman van Nathaniel Hawthorne – een werk over zonde, straf en verzoening.


8 - 9 juni, Internationaal Theater Amsterdam 

 

Turan Dokht - Aftab Darvishi, Miranda Lakerveld, Nilper Orchestra

Turan Dokht (‘Dochter van Turan’) zet een historisch misverstand recht.’

In Turan Dokht brengen regisseur Miranda Lakerveld en componist Aftab Darvishi Turandot - in Puccini’s versie gereduceerd tot een moordlustige prinses - terug naar haar oorsprong. Zij vertellen met Turan Dokht opnieuw het verhaal over een innerlijke zoektocht naar zelfkennis en nederigheid. 


5 - 6 juni, Muziekgebouw