Film op zondag: de voorpret van Holland Festival 2019

Holland Festival opent officieel op 29 mei, maar de voorpret begint al op 31 maart. Film op zondag is de aftrap van het context programma dat driemaal op de laatste zondag van de maand in het Ketelhuis te zien is. Alle films sluiten inhoudelijk aan op het programma van Holland Festival 2019. Associate artists Wiliam Kentridge en Faustin Linyekula hebben beiden een film geselecteerd die hen heeft geïnspireerd en die thematisch verbonden zijn met meerdere van hun voorstellingen. De films worden ingeleid door de bekende filmjournalist en recensent Dana Linssen (de Filmkrant, NRC).

 

Tsjelovek s kinoapparatom

 

Het bekendste zwijgende werk van de Russische filmmaker Dziga Vertov toont het leven in een Russische industriestad. Geselecteerd door associate artist William Kentridge, die Vertov één van zijn belangrijkste inspiratiebronnen noemt.

 

 Zo 31 maart 11.00u, het Ketelhuis

 

Touki Bouki

 

Deze klassieker uit de Afrikaanse cinema vertelt het verhaal van een koedrijver en een student die het leven in Senegal zat zijn en samen besluiten om op de motor naar Parijs te vertrekken. Associate artist Faustin Linyekula vind dit een invloedrijke film die hem heeft geïnspireerd.

 

Zo 28 april 11.00u, het Ketelhuis

 

Qu’Allah bénisse la France

 

Abd Al Malik verfilmde met dit waargebeurde verhaal zijn eerste boek, dat gaat over zijn ontworsteling aan de armoede en het geweld in de voorsteden van Parijs. De Franse rapper en schrijver staat met de perfomance Le jeune noir à l’epée bij Holland Festival in het muziekgebouw.

 

zo 26 mei 2019 11.00u, het Ketelhuis

 

Ook tijdens Holland Festival worden verschillende films vertoond die aansluiten op het hoofdprogramma. Bekijk ons volledige filmprogramma voor alle films en voorstellingen met film.