Emily Ansenk nieuwe directeur Holland Festival

De raad van toezicht van het Holland Festival benoemt Emily Ansenk per 1 september tot algemeen directeur/ bestuurder. Zij wordt net als de huidige directeur verantwoordelijk voor zowel het artistieke als zakelijk beleid van het festival. Ansenk volgt Annet Lekkerkerker op, die na tien jaar het festival eind juni 2019 verlaat om lid te worden van het college van bestuur van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten . 

Voorzitter van de raad van toezicht Martijn Sanders over de aanstelling van Emily Ansenk. “Wij zijn bijzonder blij met de komst van Emily Ansenk. Zij heeft een grote staat van dienst als allround bestuurder in de culturele sector, zowel op zakelijk als programmatisch vlak. Met haar internationale kennis en netwerk op het gebied van beeldende kunsten en zakelijke relaties zal zij een rol van betekenis spelen voor het Holland Festival. Haar grote interesse voor podiumkunsten maakt haar de ideale opvolger. Zij zal samen met programmamanagers Annemieke Keurentjes en Jochem Valkenburg en de associate artist(s) zorgdragen voor een stevige artistieke koers en continuïteit”. 

Emily Ansenk over haar benoeming: “Het Holland Festival, met zijn rijke historie, zorgt voor onvergetelijke ervaringen bij een breed en divers publiek. Het is internationaal, toonaangevend in verschillende kunstdisciplines, toont lef en brengt met geweldige energie de wereld van morgen naar Amsterdam. Ik verheug me enorm om er, samen met het zeer betrokken team van professionals, kunstenaars en partners een bijdrage te leveren aan het bestendigen van het succes en verder te werken aan de groei en bloei van het festival”. 

Huidig directeur Annet Lekkerkerker ”Ik draag vol vertrouwen en met plezier het Holland Festival over aan Emily Ansenk. Ik ben ervan overtuigd dat zij samen met het hele team het Holland Festival met verve een nieuw tijdperk zal inloodsen”. 

Biografie Emily Ansenk

Emily Ansenk (1970) is kunsthistorica en directeur van de Kunsthal Rotterdam.

Eerder was ze curator van de ING Collection (1995) en oprichter en directeur van het particuliere Frisia (later Scheringa) Museum te Spanbroek, Noord Holland (1996-2008).

Ansenk is als directeur/bestuurder van de Kunsthal verantwoordelijk voor het beleid, strategie, financiën, organisatie en programmering van de Kunsthal. Gedurende de (afgelopen) jaren heeft ze een groot aantal succesvolle internationale tentoonstellingen geprogrammeerd en georganiseerd, zoals Edward Hopper and His Time, Jean Paul Gaultier, Keith Haring en Peter Lindbergh. De afgelopen 10 jaar heeft zij talrijke projecten geïnitieerd en geprogrammeerd die meer zijn dan een tentoonstelling. Zo zijn er samenwerkingen met bijvoorbeeld het Internationaal Film Festival Rotterdam, Conny Jansen Danst, Instituto Buena Bista uit Curaçao, het HipHopHuis en het DoelenEnsemble, en ontstonden er nieuwe programmaonderdelen als het Kunsthal Live Festival en verschillende cross-overs met muziek, poëzie, design, mode en lifestyle. Ansenk is lid van diverse kunstcommissies en jury’s, zoals de jury van de Sacha Tanja Penning, voorzitter van de jury Henri Winkelman Award en lid van de Raad van Advies van Art Rotterdam.

Ook is zij lid van het bestuur van het Job Dura Fonds en van Rotterdam Economic Partners. In 2016 heeft zij deelgenomen aan het Getty Leadership Programme aan de Claremont University in Los Angeles en heeft zij bij DeNieuweCommissaris deelgenomen aan Tafel Next voor toezichthouders en commissarissen. Zij is tevens lid van de raad van toezicht van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.