BILL T. JONES BENOEMD ALS ASSOCIATE ARTIST VOOR HOLLAND FESTIVAL 2020

De beroemde choreograaf, regisseur, schrijver en danser Bill T. Jones (1952, Bunnell Florida) wordt de associate artist voor Holland Festival 2020. Na Faustin Linyekula en William Kentridge, die beiden deze rol vervullen voor het festival 2019, is de editie van 2020 het tweede festival met een associate artist. 

Bill T. Jones studeerde klassiek ballet en moderne dans in de jaren 70 aan de State University of New York (SUNY) in Binghamton. Na een kort verblijf in Amsterdam keerde Jones terug naar SUNY waar hij in 1973 medeoprichter werd van American Dance Asylum. In 1982 richtte hij met Arnie Zane de Bill T. Jones/Arnie Zane Dance Company op. Bill T. Jones creëerde meer dan honderd werken voor zijn eigen gezelschap. Daarnaast maakte hij grote opdrachtwerken voor andere gezelschappen waaronder Boston Ballet, het Ballet van de Opera van Lyon, het Ballet van de Opera van Berlijn en premières voor het Next Wave Festival van de Brooklyn Academy of Music en het St. Luke’s Chamber Orchestra. In Nederland heeft hij vooral faam verworven met twee producties: Still Here (Het Muziektheater, 1996) en Fela! (Holland Festival, 2011). Al in 1981 toonde het Holland Festival zijn Valley Cottage, in een serie dansstukken geselecteerd door The Kitchen in NY. Sinds 2011 is hij artistiek directeur van New York Live Arts in Manhattan. Bij De Nationale Opera was vorig jaar nog de door hem geregisseerde en gechoreografeerde opera We Shall Not Be Moved te zien. 

Hij ontving vele prijzen en onderscheidingen, waaronder een Tony Award en een Obie Award voor Spring Awakening (2006 en 2007), een Tony Award voor Beste Choreografie voor Fela!, een MacArthur Fellowship en de National Medal of Arts (2013). Bill T. Jones ontving eredoctoraten van onder meer het Art Institute of Chicago, Columbia College, Juilliard School en Yale University. 

Directeur / bestuurder Annet Lekkerkerker over de benoeming: “Wij zijn blij en vereerd dat Bill T. Jones zich aan het festival 2020 verbindt. Bill T. Jones heeft een grote staat van dienst in zowel klassieke als moderne dans, in opera en muziektheater. Hij zal door zijn voorstellingen en met zijn engagement in samenspraak met het programmateam bijdragen aan de editie van 2020.” 

Bill T. Jones over zijn nieuwe rol als associate artist: “I am curious and breathless at the prospect of being this venerable, essential festival’s Associate Artist for 2020: curious to encounter the audiences for my own work in a European context and breathless at the prospect of representing “the Artist” in this fractious, confusing time in which liberal values and social stability in the USA and in many places around the world are endangered at every turn while a lust for individuality and self-determination drives discourse.” 

Het Holland Festival introduceerde in 2018 het model van werken met associate artist(s). Het festival zet hiermee belangwekkende makers en hun werk in de schijnwerpers en geeft het publiek een brede ingang tot hun werk en hun fascinaties. Naast het programma met en rondom de associate artists brengt het Holland Festival elke editie een keur aan spraakmakende en relevante voorstellingen en concerten.