HOLLAND FESTIVAL BENOEMT WILLIAM KENTRIDGE EN FAUSTIN LINYEKULA ALS ASSOCIATE ARTISTS VOOR FESTIVAL 2019

Beeldend kunstenaar en theatermaker William Kentridge (Zuid Afrika, 1955) en choreograaf Faustin Linyekula (Congo, 1974) worden per 1 februari aanstaande benoemd als Associate Artists voor Holland Festival 2019. Met de benoeming introduceert het Holland Festival een nieuw model om naast een vast artistiek team te werken met twee kunstenaars, die met hun inbreng een duidelijk stempel zullen drukken op de 72ste editie van het festival.

Het Holland Festival zocht aanvankelijk, na het aangekondigde vertrek van artistiek directeur Ruth Mackenzie, naar een kunstenaar die als parttime artistiek leider, samen met algemeen directeur Annet Lekkerkerker en het artistieke team, de komende vier edities vorm zou geven. Gedurende de procedure bleek voor veel makers een verbintenis naast hun praktijk als kunstenaar te complex te zijn, mede vanwege het meerjarige commitment. Hierop besloot de directie en de Raad van Toezicht over te gaan tot het aanstellen van twee Associate Artists. 

Op deze manier kan het Holland Festival, dat een ‘artist driven’ festival is, goed inspelen op wat op dit moment de podiumkunsten en de wereld beweegt. Ook zet het Holland Festival hiermee twee makers en hun werk in de schijnwerpers en geeft het het publiek een goede ingang tot hun werk en fascinaties. 

Voor 2019 kiest het festival voor twee kunstenaars die wonen en werken in Sub-Sahara Afrika, met hun werk de hele wereld bestrijken en ieder in hun eigen discipline grote statuur hebben. Van beide kunstenaars toont het festival nieuw werk dat een prominente plaats krijgt in de programmering. William Kentridge presenteert zijn nieuwe muziektheaterproductie The Head and the Load, in coproductie met onder andere The Park Avenue Armory en 14-18 NOW (Londen). Faustin Linyekula brengt de nieuwe choreografie Not another diva. Naast deze grote, nieuwe werken van beide kunstenaars wordt met hen besproken welk ander werk van henzelf of andere makers zij zouden willen tonen, met welke kunstenaars zij zich verwant voelen en wier werk hen fascineert. De verwachting is dat hierdoor een coherente en verrassende lijn in festivalprogrammering ontstaat.  


Algemeen directeur / bestuurder Annet Lekkerkerker: “Wij zijn heel blij met de bereidheid dan deze twee kunstenaars zich aan het Holland Festival te verbinden. Samen met de curatoren Annemieke Keurentjes (dans en theater) en Jochem Valkenburg (muziek en muziektheater) zie ik enorm uit naar de samenwerking.”  

Martijn Sanders voorzitter van de Raad van Toezicht: “Het Holland Festival heeft in zijn geschiedenis de kunst en de kunstenaar altijd centraal gesteld. Deze aanstelling laat zien dat het festival deze artist driven aanpak intensiveert en voor een grote betrokkenheid tussen kunstenaar en festival kiest. Het is mooi dat we voor de editie van 2019, wanneer we de grote Stockhausen-cyclus aus LICHT presenteren, met deze twee bijzondere kunstenaars gaan samenwerken.”

Zowel werk van William Kentridge als Faustin Linyekula stond eerder in het Holland Festival. In 2010 presenteerde HF van Kentridge Telegrams from the Nose en in 2012 Refuse the hour. In 2014 stond zijn Winterreise in het festival. In 2015 regisseerde hij de opera Lulu van Alban Berg bij De Nationale Opera. Faustin Linyekula kwam in 2012 met La création du monde 1923 - 2012 door Ballet de Lorraine.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NB: Op 6 februari aanstaande om 15.00 uur in het Bimhuis presenteert artistiek directeur Ruth Mackenzie het programma van Holland Festival 2018. Dit is de laatste editie die onder verantwoordelijkheid van Ruth Mackenzie tot stand is gekomen.