aus LICHT – wereldpremière met hoogtepunten uit Stockhausens meesterwerk

De Nationale Opera, Holland Festival, Koninklijk Conservatorium en de Stockhausen - Stiftung für Musik brengen tijdens het Holland Festival 2019 aus LICHT, een selectie uit de operacyclus LICHT van Karlheinz Stockhausen (1928-2007), in een voorstelling op drie achtereenvolgende dagen. In totaal 16 uur live muziek (inclusief pauzes) en 5 uur elektronische muziek. 

In samenwerking met de erven Stockhausen, Suzanne Stephens en Kathinka Pasveer, is een concept uitgewerkt waarin de muziek uit LICHT in de volle breedte wordt gepresenteerd in een mise-en-espace van Pierre Audi. aus LICHT is een beleving voor het publiek en omvat werk uit alle zeven opera’s. Het volledige palet aan uitdrukkingsmiddelen waarvan Stockhausen zich bediende, wordt tot klinken gebracht. 

Het Koninklijk Conservatorium in Den Haag start in september 2017 met een tweejarige master onder artistieke leiding van Kathinka Pasveer, om musici op te leiden in de uitvoeringspraktijk van de muziek van aus LICHT van Stockhausen. 

In de aanloop naar aus LICHT in 2019 zullen er verschillende previews zijn in het Opera Forward Festival van De Nationale Opera en het Holland Festival (2017 en 2018).

aus LICHT is een eenmalige kans om een uitvoerige reis te maken door het muzikale universum van Stockhausen. Voor kenners en liefhebbers is het de eerste keer dat ze deze muziek als eenheid kunnen te horen. Voor vele anderen is het een uitgelezen mogelijkheid om kennis te maken met een ongekend hoogtepunt uit de recente muziekgeschiedenis.

aus LICHT
Première:  juni 2019 in de Gashouder - Westergasfabriek, Amsterdam
Kaartverkoop: start in seizoen 2018/2019