Archief nu online

Ter ere van zijn zeventigste editie ontsluit het Holland Festival zijn complete voorstellingarchief via deze website. Het archief, dat in de komende jaren verder gecompleteerd wordt, bevat alle concerten en voorstellingen die in de afgelopen zeventig jaar zijn getoond door het Holland Festival. Op deze manier wil het festival graag met het publiek terugblikken op zijn roemruchte geschiedenis. Het archief bevat alle internationale producties die vanaf 1948 te zien waren. 

Wat is er te zien
Het archief bevat per concert of voorstelling een pagina met daarop de titel van de voorstelling, datum van uitvoering en locatie, opsommingen van de gespeelde stukken, credits, beschikbaar fotomateriaal, achtergrondinformatie over voorstellingen en biografieën van artiesten. 

In de komende jaren zal het archief worden verrijkt, met oude programmaboekteksten en avondprogramma’s en voorstellingsfoto’s. Tevens zal het festival zijn affiches gaan tonen, die in de afgelopen zeventig jaar zijn ontworpen door de grote grafische ontwerpers van Nederland. 

Holland Festival Parels in samenwerking met VPRO
In samenwerking met de VPRO worden zeventig televisiefragmenten ontsloten die een overzicht geven van de rijke festivalgeschiedenis. De fragmenten die maximaal vijf minuten duren, worden door onder andere de VPRO en de NTR, beide mediapartners van het Holland Festival, rechtenvrij beschikbaar gesteld via het Holland Festivalarchief, via de VPRO-website en het Holland Festivalkanaal op Youtube. 

Cadeau Groene Amsterdammer
De Groene Amsterdammer stelt voor het archief vier thematische boeketten van artikelen over het festival samen en zal deze voorzien van een inleiding. De bundelingen artikelen zijn samengesteld door redacteur Max Arian die in 1956 voor het eerst het festival bezocht. De artikelen worden de komende weken getoond in het digitale Holland Festivalarchief en via de website van De Groene Amsterdammer. 

Maria Austria Instituut en UvA Bijzondere Collecties
Fotografe Maria Austria legde van 1948 tot 1974 het Holland Festival jaarlijks op foto vast. Uit deze grote collectie foto’s worden 200 foto’s gepubliceerd in het archief, die zijn gedigitaliseerd door UvA Bijzondere Collecties. De foto’s zullen vanaf het najaar van 2017 worden getoond.

naar het archief