HF Young Bookclub

HF Young Bookclub

HF Young organiseert een aantal verdiepende events, zoals discussies, gesprekken, feestjes en andere activiteiten in het kader van het Holland Festival. Een voorbeeld hiervan is de HF Young Bookclub! En laagdrempelige manier om je voorafgaand aan voorstellingen al iets meer in de onderwerpen te verdiepen. 

Voor de HF Young Bookclub 2022 zijn drie boeken geselecteerd die aansloten bij voorstellingen en thema's uit het Holland Festivalprogramma van dat jaar. Hoewel de programma's alweer achter de rug zijn, kunnen we deze boeken nog altijd van harte aanraden! 

Lees jij dit jaar met ons mee? Volg ons op Instagram om als eerste te weten welke boeken er voor het komende jaar op het menu staan. 

Homegoing / Weg naar Huis - Yaa Gyasi

Homegoing / Weg naar Huis - Yaa Gyasi

Twee halfzussen, Effia en Esi, groeien apart van elkaar op in het achttiende-eeuwse Ghana. Effia wordt uitgehuwelijkt aan een Engelsman, om vervolgens in weelde te leven. Esi wordt gevangengenomen, verkocht als slaaf en op de boot naar Amerika gezet. Weg naar huis vertelt over de levens van de nakomelingen van Effia en Esi in de daaropvolgende driehonderd jaar. Yaa Gyasi beweegt zich vrijelijk door de geschiedenis en tussen twee continenten – van de stammenstrijd en slavernij in Ghana naar de Burgeroorlog in Amerika, en van de kolenmijnen in het zuiden van de Verenigde Staten naar de volksverhuizingen richting Manhattan in de twintigste eeuw – en schetst zo een krachtig en indringend portret van volken in beroering.

L’Etranger / The Stranger / De Vreemdeling – Albert Camus

L’Etranger / The Stranger / De Vreemdeling – Albert Camus

In De vreemdeling schiet hoofdpersoon Meursault op klaarlichte dag een man dood. Hij heeft er geen verklaring voor. In het proces dat volgt weigert hij zich fatsoenlijk te verdedigen en zich aan te passen aan de normen van de maatschappij. Uiteindelijk belandt hij in de gevangenis, waar hij zijn executie afwacht.

The Mersault Investigation / Moussa of de dood van een arabier – Kamel Daoud

The Mersault Investigation / Moussa of de dood van een arabier – Kamel Daoud

Met Moussa of de dood van een Arabier heeft Kamel Daoud een stem gegeven aan ‘de Arabier’ uit de Franse klassieker De vreemdeling van Albert Camus. Haroen wordt al zijn hele leven gekweld door de zinloze moord op zijn broer door Meursault, de beruchte antiheld uit Camus’ roman. Haroen besluit zijn broer uit de anonimiteit te halen door hem een naam te geven: Moussa. En een stem, die de gebeurtenissen beschrijft die leidden tot Moussa’s dood op een oogverblindend Algerijns strand. De roman Moussa of de dood van een Arabier is tegelijkertijd een liefdesverklaring aan en overpeinzing van de Arabische identiteit, waarin het kolonialisme en de druk van het geloof een grote rol spelen.