HF Young Bookclub

HF Young Bookclub

In aanloop naar en tijdens de 75ste editie van het Holland Festival, organiseert HF Young, de community voor jongere bezoekers van het festival een aantal verdiepende events, zoals discussies, gesprekken, feestjes en andere activiteiten. Voor de HF Young Bookclub zijn drie boeken geselecteerd die aansluiten bij voorstellingen en thema's uit het Holland Festivalprogramma van 2022.

Dit jaar lezen we de volgende boeken:

Homegoing / Weg naar Huis - Yaa Gyasi

Homegoing / Weg naar Huis - Yaa Gyasi

".. Twee halfzussen, Effia en Esi, groeien apart van elkaar op in het achttiende-eeuwse Ghana. Effia wordt uitgehuwelijkt aan een Engelsman, om vervolgens in weelde te leven. Esi wordt gevangengenomen, verkocht als slaaf en op de boot naar Amerika gezet. Weg naar huis vertelt over de levens van de nakomelingen van Effia en Esi in de daaropvolgende driehonderd jaar. Yaa Gyasi beweegt zich vrijelijk door de geschiedenis en tussen twee continenten – van de stammenstrijd en slavernij in Ghana naar de Burgeroorlog in Amerika, en van de kolenmijnen in het zuiden van de Verenigde Staten naar de volksverhuizingen richting Manhattan in de twintigste eeuw – en schetst zo een krachtig en indringend portret van volken in beroering.”

Lees mee! We hebben dit boek besproken tijdens onze eerste HF Young Bookclub bijeenkomst op 27 maart, maar niet getreurd, er is nog tijd om bij te praten. Lees het boek en deel je gedachten met ons!

L’Etranger / The Stranger / De Vreemdeling – Albert Camus

L’Etranger / The Stranger / De Vreemdeling – Albert Camus

".. In De vreemdeling schiet hoofdpersoon Meursault op klaarlichte dag een man dood. Hij heeft er geen verklaring voor. In het proces dat volgt weigert hij zich fatsoenlijk te verdedigen en zich aan te passen aan de normen van de maatschappij. Uiteindelijk belandt hij in de gevangenis, waar hij zijn executie afwacht.”

Lees en discussieer mee! Op 28 mei bespreken we dit boek bij de HF Young Bookclub – meld je hier aan.

The Mersault Investigation / Moussa of de dood van een arabier – Kamel Daoud

The Mersault Investigation / Moussa of de dood van een arabier – Kamel Daoud

“... Met Moussa of de dood van een Arabier heeft Kamel Daoud een stem gegeven aan ‘de Arabier’ uit de Franse klassieker De vreemdeling van Albert Camus. Haroen wordt al zijn hele leven gekweld door de zinloze moord op zijn broer door Meursault, de beruchte antiheld uit Camus’ roman. Haroen besluit zijn broer uit de anonimiteit te halen door hem een naam te geven: Moussa. En een stem, die de gebeurtenissen beschrijft die leidden tot Moussa’s dood op een oogverblindend Algerijns strand. De roman Moussa of de dood van een Arabier is tegelijkertijd een liefdesverklaring aan en overpeinzing van de Arabische identiteit, waarin het kolonialisme en de druk van het geloof een grote rol spelen."

Lees en discussieer mee! Op 28 mei bespreken we dit boek bij de HF Young Bookclub – meld je hier aan.