Filmische uitvoering van Hout ter ere van geboortedag Louis Andriessen

Filmische uitvoering van Hout ter ere van geboortedag Louis Andriessen

6 juni 2022

Op 6 juni zou Louis Andriessen 83 jaar zijn geworden. Een mooi moment om stil te staan bij een van de invloedrijkste componisten van deze tijd. 

Asko|Schönberg bracht vele opera’s van Andriessen in première bij het Holland Festival.De Australische componist Mary Finsterer volgde (ooit) zijn compositielessen aan het Koninklijk Conservatorium. Haar nieuwste opera Antarctica, uitgevoerd door o.a. Asko|Schönberg, is op 5 en 6 juni te zien in het Holland Festival. 

In de serie Stairway to Music publiceert Asko|Schönberg op 6 juni ter gelegenheid van Andriessens geboortedag bij wijze van voorpremière een filmische bewerking van zijn compositie Hout (1991) op deze festivalsite. Stairway to Music is een online verzameling van werk uit Asko|Schönbergs verrassende en rijke repertoire. Een muzikale en cinematografische verkenning, geschoten op unieke locaties in heel Nederland. 

Met Hout laat het ensemble zich van zijn meest virtuoze kant zien. Hoewel het werk in principe een canon is, staan de opeenvolgende stemmen zo dicht op elkaar dat het meer klinkt als een unisono (eenstemmige) melodie met vertakkingen. Die ‘vertakkingen’ kunnen ook letterlijk worden genomen, als verwijzingen naar boomtakken. Hout dus, naar het gebruik van houten instrumenten in dit stuk.

bekijk de video Hout

meer videos van Stairway to Music