Euphoria van Julian Rosefeldt uit het programma Holland Festival 2022

Euphoria van Julian Rosefeldt uit het programma Holland Festival 2022

31 maart 2022

Met pijn in het hart is het Holland Festival genoodzaakt om te melden dat de spectaculaire filminstallatie Euphoria van Julian Rosefeldt niet naar Amsterdam komt in juni 2022.

Voor de 75e editie van het Holland Festival stond de wereldpremière van de nieuwe filminstallatie van Julian Rosefeldt, Euphoria, gepland als jubileumvoorstelling in het festivalprogramma. Rosefeldt stond eerder in het festival met het succesvolle Manifesto (2017), met actrice Cate Blanchett. Doordat de in Berlijn woonachtige Rosefeldt sinds lange tijd samenwerkt met een Oekraïense filmploeg in Kiev, heeft de huidige, diep tragische situatie daar, invloed op deze productie. Door de toenemende dreiging uit Rusland, werden de opnames kort voor het uitbreken van de oorlog afgebroken. Dit heeft tot gevolg dat deze productie, die een enorme voorbereiding vergt, niet op tijd afkomt voor het Holland Festival in juni. De producent, The Park Avenue Armory in New York, heeft in afstemming met de kunstenaar de installatie voor het komende Holland Festival helaas moeten annuleren. De intentie is om Euphoria alsnog te tonen in het Holland Festival in 2023.

Over Euphoria
Euphoria gaat over het ongebreidelde consumentisme in onze samenleving. In muziek en film krijgen voor- en tegenstanders van het kapitalisme een platform, en zowel de 'euforische' als de destructieve kant van het consumentisme worden voelbaar gemaakt. De wereldpremière van deze installatie zou zeventien dagen lang in de Centrale Markthal te bezoeken zijn, in een 90 minuten durende ‘loop’. In deze spectaculaire nieuwe filminstallatie worden teksten over economie en kapitalisme gesproken en gezongen in een uitvoering door veelgeprezen internationale acteurs, dansers en honderdvijftig zangers van het Brooklyn Youth Chorus. Het geheel wordt opgezweept door gevierde hedendaagse jazzdrummers onder wie Terri Lyne Carrington en Steve Gadd. In zijn installaties, waaronder het succesvolle Manifesto (2017), verwerkt Rosefeldt bestaande teksten uit onder meer de literatuur, politiek en popcultuur, en brengt die tot leven in een nieuwe context. Voor Euphoria gebruikt hij teksten van onder anderen Donna Haraway, Karl Marx en Ayn Rand, door wie het kapitalisme van verschillende kanten wordt belicht.

Bekijk hier de rest van het Holland Festival programma voor 2022.