help Euphoria te realiseren

wereldpremière muziek-filminstallatie van Julian Rosefeldt 
In 2022 bestaat het Holland Festival 75 jaar. In al die jaren waren er veel voorstellingen te zien waarbij je op het puntje van je stoel zat, of waar je nog lang over napraatte. Het Holland Festival maakt internationale kunst mede mogelijk, onder andere als coproducent van uitzonderlijke voorstellingen. Om het jubileum in 2022 te markeren, willen we je opnieuw verrassen met de wereldpremière van een bijzonder en ambitieus project waarvoor we je hulp vragen: Euphoria.  

Euphoria wordt een spectaculaire nieuwe muziek-filminstallatie van de Duitse filmmaker en videokunstenaar Julian Rosefeldt (1965). Zijn eerdere werk Manifesto, met Cate Blanchett in alle hoofdrollen, was te zien in Holland Festival 2017.  

help Euphoria mede mogelijk te maken
We willen Euphoria gedurende 17 dagen in juni presenteren in de Amsterdamse Centrale Markthal, met op de laatste dagen een live performance met een koor. Het wordt een uitzonderlijke installatie op een locatie die normaal gesproken niet toegankelijk is. Hiervoor is een groot budget nodig, onder andere voor meerdere grote beeldschermen en de nieuwste, hoogwaardige AV-systemen. Om dit te realiseren hebben we je hulp nodig. 

Euphoria_drummers_1200x530


over Euphoria

Rosefeldts nieuwe filminstallatie bevraagt waarom het kapitalisme tot op de dag van vandaag geen alternatief lijkt te hebben, en waarom het zo onweerstaanbaar blijft, zelfs voor mensen die zich bewust zijn van het destructieve karakter. 

Het is gebaseerd op teksten en citaten van Donna Haraway, Karl Marx, Albert Einstein, Angela Davis, Ursula K. Le Guin, Warren Buffett, Milton Friedman, Ayn Rand en vele anderen, die zullen worden gesproken, gezongen en uitgevoerd. De installatie gaat over het ongelimiteerde 'euforische' consumeren van onze tijd. Dat doet het door historische teksten te combineren met vertrouwde scenische decors, waarin veelgeprezen internationale acteurs optreden als hedendaagse personages, die gemarginaliseerde en kansarme mensen in onze samenleving representeren. 

Rosefeldts nieuwe werk wordt gerealiseerd in samenwerking met het Brooklyn Youth Chorus (New York, VS), de componisten Samy Moussa en Cassie Kinoshi en vijf van de meest geprezen hedendaagse jazzdrummers - Terri Lyne Carrington, Steve Gadd, Antonio Sanchez, Eric Harland en Yissy Garcia. 

Het jeugdkoor, bestaande uit 150 kinderen die het publiek in een cirkelvormige levensgrote projectie omringen, functioneert als commentaarstem, als het geweten van de samenleving, vergelijkbaar met de functie van het koor in het oude Griekse theater. De jazzdrummers vertegenwoordigen de rusteloze machinerie achter het kapitalisme. Soms levert die een synchroon pulserende beat en op andere momenten een nogal chaotische veelheid aan ritmische patronen die met elkaar verweven zijn. De grote, cirkelvormige opstelling zorgt voor een overweldigende ervaring waar je je als bezoeker in kunt onderdompelen.


maak jij Euphoria mede mogelijk met een donatie?

Als dank voor donaties tot en met € 150:
- houden we je op de hoogte van de voortgang van het project en
- vermelden we je naam (indien gewenst) in communicatie rondom Euphoria

Voor donaties tot en met € 500:
- zie bovenstaande, plus een rondleiding achter de schermen

Voor donaties van € 750:
- zie bovenstaande, plus een uitnodiging (voor 2 personen) voor de performance op de laatste dagen

Voor donaties van € 7500:
- zie bovenstaande, plus een ontmoeting met de makers van Euphoria.