Louis Andriessen
1939-2021

Louis Andriessen_500x334Het Holland Festival gedenkt Louis Andriessen, een van de belangrijkste en invloedrijkste componisten van Nederland, die op 82-jarige leeftijd overleden is. 

Hij vierde sinds zijn festivaldebuut in 1967 vele successen in het Holland Festival. Roemrucht was de opera Reconstructie uit 1969 die Andriessen samen maakte met o.a. Reinbert de Leeuw, Mischa Mengelberg, Peter Schat en Jan van Vlijmen. In 1981 was hij centrale componist van het festival, wat onder meer culmineerde in de ‘Nacht van Andriessen’. In 1989 opende het festival met de wereldpremière van De Materie, in een regie van Robert Wilson. In 2008 brachten Holland Festival en De Nederlandse Opera samen La Commedia, geregisseerd door Hal Hartley en met onder anderen Claron McFadden, Jeroen Willems en Cristina Zavalloni. In 2016 volgde Theatre of the World, een samenwerking met de Quay Brothers, die zoals bijna alle uitvoeringen van Andriessens muziek in het festival gedirigeerd werd door zijn goede vriend Reinbert de Leeuw. In de afgelaste festivaleditie van 2020 zou zijn laatste werk, May, in wereldpremière gaan – een première die uiteindelijk alsnog kon plaatsvinden in de ZaterdagMatinee in december 2020. 

We zullen Louis missen, als schepper van een groot, indrukwekkend en invloedrijk oeuvre, als componist die het aanzien van het Nederlandse muziekleven mede bepaald heeft en als inspirator voor vele musici, componisten en luisteraars in binnen- en buitenland. Zijn muziek blijft.


foto: Marco Borggreve