KRONOS SESSIONS

KLEINE ZAAL

14:30 Masterclass Sunny Yang & John Sherba met De Formule
Sunny Yang en John Sherba geven een openbare masterclass. Het studentenensemble De Formule werkt onder hun leiding aan Laurie Andersons Shutter Island, een werk uit Fifty for the Future.

17:00 Masha Vahdat, Tord Gustavsen
De Iraanse Mahsa Vahdat zingt liederen die voortkomen uit de Perzische vocale traditie: klassieke en regionale volksmuziek, maar met een hedendaagse invalshoek. Ze componeert de meeste van haar liederen zelf, vaak op basis van gedichten van grote Perzische dichters als Hafez en Rumi. In dit concert treedt ze op met de Noorse jazzpianist Tord Gustavsen.

19:45 Vân-Ánh Võ
De Vietnamese, in Amerika woonachtige muzikante Vân-Ánh Võ is een van de meest vooraanstaande bespelers van Vietnamese instrumenten, zoals de đàn tranh (een snaarinstrument). In dit concert laat ze muziek uit de verschillende regio’s van Vietnam samenvloeien met hedendaagse westerse soundscapes. Daarnaast speelt ze bewerkingen van Amerikaanse muziek voor haar instrumenten.

ATRIUMKAMER

vanaf 14:00 films 
Kronos speelde vele memorabele soundtracks, die in een speciaal filmprogramma te zien zijn.

14:00 - 17:00 - Heat (1995)
muziek Elliot Goldenthal, regie Michael Mann
17:00 - 18:30 - Dracula (1931)
muziek Philip Glass, regie Tod Browning
19:45 - 20:30 - Beyond Zero: 1914-1918 (2014)
muziek Aleksandra Vrebalov, regie Bill Morrison
20:45 - 22:30 - Requiem for a Dream (2000)
muziek Clint Mansell, regie Darren Aronofsky


ATRIUMZAAL

14:30 Masterclasses Hank Dutt met Babylon Quartet
Hank Dutt (altviool) van het Kronos Quartet geeft een openbare masterclass. Onder leiding van Dutt werkt het Babylon Quartet aan Satellites van Garth Knox, een compositie uit Fifty for the Future.

17:00 Fifty for the Future Talk
Vandaag, op de dag van de Kronos Sessions, verschijnen de vijf nieuwste composities uit het Fifty for the Future-project van het Kronos Quartet. Met deze gloednieuwe werken van Islam Chipsy, Aft ab Darvishi, Philip Glass, Onutė Narbutaitė en Yevgeniy Sharlat zijn inmiddels 25 van de 50 geplande werken verschenen. In een levendige paneldiscussie met veel beeld- en geluidsfragmenten maken Janet Cowperthwaite (managing director Kronos Quartet), David Harrington (violist en oprichter van Kronos) en Jochem Valkenburg (programmamanager muziek en muziektheater van het Holland Festival) halverwege de balans op van dit grensverleggende compositieproject. Holland Festival is ‘legacy partner’ van Fifty for the Future.

19:45 Ebonit Saxophone Quartet
Twee jaar geleden volgde dit Nederlandse saxofoonkwartet een masterclass van Kronos’ Hank Dutt op het festival. Ze studeerden Sunjata’s Time in van Fodé Lassana Diabaté (Trio Da Kali). Dit jaar spelen ze het in hun eigen concert in de Kronos Sessions. Evenals werk van componisten Philip Glass en Tristan Keuris.


FOYERDECK

Aanstormende strijkkwartetten van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en de Nederlandse StrijkKwartet Academie spelen op de speciale Fifty for the Future stage. Elk kwartet speelt een zelf gekozen compositie uit het Fifty for the Future-repertoire. Gedurende de dag werken de kwartetten in een van de openbare masterclasses met een van de leden van het Kronos Quartet aan deze compositie.

14:00 Babylon Quartet
Babylon Quartet is een innovatief strijkkwartet met een repertoire dat zowel Haydn, Stravinsky en Britten als The Beatles en Radiohead omvat. De afzonderlijke leden componeren ook eigen muziek. In 2015 won het kwartet de Grote Kamermuziek Prijs. In 2016 ontvingen ze het Kersjes Fonds Strijkkwartet Stipendium. Babylon Quartet speelde onder meer in Het Concertgebouw, De Doelen, TivoliVredenburg en Muziekgebouw Eindhoven en bestaat uit Leonid Nikishin (viool), Danielle Daoukayeva (viool), Kellen McDaniel (altviool) en William McLeish (cello). Babylon Quartet speelt Satellites van de Ierse violist en componist Garth Knox.

15:15 Pelargos Kwartet
Het Pelargos Kwartet bestaat uit Hadewych de Vos (viool), Kaja Majoor (viool), Anna Jurriaanse (altviool) en Wilma de Bruijn (cello). Alle leden studeren aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Het kwartet heeft deelgenomen aan het Prinses Christina Concours in Rotterdam en won de Ensemble Aanmoedigingsprijs. Pelargos Kwartet speelt Sweeter Than Wine van de Amerikaanse componist Ken Benshoof. ‘Een goede uitdaging voor ons, waarmee we ons samenspel verder kunnen ontwikkelen.’ 

16:30 De Formule 
De Formule bestaat uit vijf musici: Laura Lunansky, Coraline Groen, Michiel Wittink, Rogier Tamminga en Rik Kuppen. In wisselende bezettingen spelen zij nieuwe muziek in gevarieerde programma’s. De leden bespelen instrumenten die zij in bruikleen hebben gekregen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. In maart 2018 won het ensemble de Grote Kamermuziek Prijs. De Formule speelt Shutter Island van de Amerikaanse componist Laurie Anderson.