HF Young Circle 2021

Het HF Youngprogramma wordt samengesteld door de HF Young Circle: twaalf jonge professionals en studenten, allen cultuuravonturiers tussen 23 en 39 jaar oud. 

Zij helpen jou, als cultuurgroentje, nieuwsgierige, twijfelaar en zelfs als liefhebber of veelvraat kiezen uit het overweldigende programma van het Holland Festival. Om dit zo goed mogelijk te kunnen doen, lichten zij het allerbeste voor je uit. De HF Young Favourites bestrijken de verschillende disciplines en locaties, en zowel grote namen als nieuwe sterren komen aan bod. 

Naast de  Favourites presenteert de Circle ook contextactiviteiten, zoals de HF Young Night, de HF Young Bookclub en HF Young TALKS in aanloop naar én tijdens het festival in juni. De HF Young Circle zorgt ervoor dat je andere perspectieven leert kennen en mensen ontmoet die je ergens anders niet tegenkomt. Benieuwd naar de Circle-leden en hun favoriete kunstvormen? Lees snel verder en maak kennis met de HF Young Circle.

HFY_Circle_2

v.l.n.r.: Naomi van der Linden, Steven van den Haak, Alexis Blake, Andrea Kristic, Toni Pape, Norman Vladimir, Martha Visser, Omar de Jong, Roberto Luis Martins, Esther Zijtregtop, Sheila Verdegaal, Arnoud Haverlag

Norman Vladimir Smith (1981) werd geboren in Tennessee, verhuisde al snel naar New York en woont tegenwoordig in Amsterdam. Norman is muzikant, singer-songwriter en stemacteur, en heeft in het verleden zelfs eens opgetreden voor Barack en Michelle Obama. Op dit moment deelt Norman zijn ervaringen als expat én millenial in Amsterdam via zijn podcast Comparing the Contrast, waar onderwerpen als imposter syndrome, isolatie en dankbaarheid onder anderen voorbij komen. Check hem hier! Norman is sinds 2020 onderdeel van de HF Young Circle, en draait zijn hand er niet voor om om gesprekken met jullie te voeren – zowel in het echt als via onze online kanalen. 

Norman maak je wakker voor: Een roadtrip! Ik houd van nieuwe avonturen met een paar vrienden. 
Favoriete kunstvorm: muziek, natuurlijk!
HF Highlight tot nu toe: Het was een unieke ervaring om in 2019 aus LICHT bij te wonen.  Dat was ongelooflijk en heel speciaal!! 

Roberto Luis Martins (1994) heeft een achtergrond in de MA Curating Art & Cultures, en is onderzoeker en curator met een focus op identiteit en mode vanuit een postkoloniaal perspectief. Hij co-cureerde onder anderen de expo’s Cool Japan (Tropenmuseum, 2018-2019), Most Wanted (Museum Volkenkunde, 2019-2020) en the new normal (OSCAM/Modemuze.nl, 2020). Daarnaast is Roberto ook werkzaam als Community Manager voor online modeplatform Modemuze waar hij projecten leidt op het gebied van (im)materieel erfgoed en mode. Sinds 2019 is Roberto onderdeel van de HF Young Circle, waar zijn expertise op het gebied van trends en stijl goed van pas komt bij het maken van de plannen.

Roberto maak je wakker voor: Een prachtige zonsopgang
Favoriete kunstvorm: Is afhankelijk van tijd, plaats en mood. Het kan kunst met een participatief element zijn, gericht op sociale vraagstukken, maar ik ga ook wel lekker op HipHop & R&B uit de 90s/00s. 
Over HF: “Mijn ideale Holland Festival is een feest waar de optredens dingen die op dat moment spelen weten te weerspiegelen, terwijl ze jou als bezoeker ook een spiegel voorhouden. Het Holland Festival is voor mij een platform dat op een laagdrempelige manier een breed publiek weet te raken, shockeren en inspireren, en een dialoog te ontketenen.”  

Martha Visser (1988) is als advocate werkzaam bij het Amsterdamse kantoor Bergh Stoop & Sanders, waar ze zich bezig houdt met zaken over kunst, kwesties in de creatieve sector en Intellectueel Eigendom. Ze heeft een brede interesse die gaat van geschiedenis, jazz en beeldende kunst tot wetenschap. Als een echte millennial, staat haar huis vol planten en drinkt ze graag havermelk cappuccino’s terwijl ze de krant leest. Tijdens een bezoek aan het theater of concerten doet Martha naar eigen zeggen op een ontspannende manier inspiratie op. Via HF Young hoopt ze meer jonge mensen de mooie, nieuwe en soms verontrustende voorstellingen van het Holland Festival te laten ontdekken. 

Martha maak je wakker voor: Crème brûlée
Favoriete kunstvorm: Meeslepende theaterstukken met veel drama! Of het nu heel klein is of juist groots, als het spel en het verhaal je als kijker maar aangrijpt. 
HF Highlight tot nu toe: The Head and the Load van William Kentridge in 2019 was typisch zo'n meeslepend en intens stuk waar ik beduusd en vol nieuwe ervaringen uitkwam. 
Martha: “Het ideale Holland Festival is voor mij deels een feest der herkenning, deels een reis buiten mijn comfortzone, een kans om dingen te zien waar ik anders waarschijnlijk niet naartoe zou gaan.” 

Naomi van der Linden (1990) is theatermaker, actrice en zangeres. In 2013 studeerde ze af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie, sindsdien timmert ze hard aan de weg en wist ze al rollen te bemachtigen in grote producties waaronder de hoofdrol in de musical The Color Purple, waarvoor ze genomineerd werd voor beste vrouwelijke hoofdrol bij de Musical Awards - klik hier om Naomi in actie te zien. In 2019 sloot Naomi aan bij de HF Young Circle, waar ze met haar aanstekelijke enthousiasme en spontane ideeën invulling geeft aan het HF Young programma. 

Naomi maak je wakker voor: Een goed gesprek met een glas champagne.
Favoriete kunstvorm: Theater. Theater. Theater.
HF Highlight tot nu toe: The Encounter van Simon McBurney tijdens het festival van 2016. 

Omar de Jong (1997) studeert rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Naast zijn studie heeft hij een grote belangstelling voor kunst. In de lockdown van 2020 ontdekte Omar zijn passie en talent voor keramiek. Benieuwd? Je kunt zijn creaties bewonderen (en aanschaffen) via zijn instagram account Object.Ceramics. Omar is al sinds 2018 onderdeel van de HF Young Circle, waar hij met zijn frisse blik zijn favoriete voorstellingen onder de aandacht brengt. 

Omar maak je wakker voor: Een reis naar een ver strand 
Favoriete kunstvorm: Muziek. Er gaat voor mij niks boven de ervaring van Live muziek. Of het nu een intieme jazz-avond of een bombastisch concert is; de connectie die ontstaat tussen jouzelf, het publiek en de artiest is onvervangbaar. 
HF Highlight tot nu toe: HF Young Kick Off in Galerie Ron Mandos. Het was de HF Young Kick Off voor het Hollandfestival 2020. In samenwerking met Galerie Ron Mandos hadden we rondom de HF Young Favourites een fantastische avond georganiseerd. In de korte presentaties kregen wij als Circle-leden  de kans om onze liefde direct te delen. Ten slotte was de borrel; na sluitingstijd borrelen in Galerie Ron Mandos, een onvergetelijke ervaring.  


Toni Pape (1983) is onderzoeker en docent aan de afdeling Mediastudies van de Universiteit van Amsterdam. Op dit moment werkt Toni aan een boek dat de verdwijningspraktijken in de media, met name in videogames, onderzoekt. Benieuwd naar zijn bevindingen? Een deel van dit onderzoek is hier gepubliceerd. Over het algemeen is Toni's levensproject het cultiveren van een studiepraktijk - in de breedste zin van het woord - die leidt tot fijne bijeenkomsten, moeilijke gesprekken en creatieve expressie. Kom je Toni op het Holland Festival tegen? Knoop dan een gesprek met hem aan door je vreemdste gedachten met hem te delen! 

Toni maak je wakker voor: Muziek. Een leuk jazz concert bijvoorbeeld. 
Favoriete kunstvorm: Mijnhart behoort toe aan de muziek. Maar op het Holland Festival kijk ik vooral uit naar theater- en dansvoorstellingen van kunstenaars die ik niet ken. Ik vind het HF fantastisch om kunstenaars uit de hele wereld te verkennen. 
HF Highlight tot nu toe: Oh nee,dat is te moeilijk om te zeggen.Maar ik denk vaker terug aan The Head & The Load van William Kentridge, Phillip Miller, Thuthuka Sibisi en Gregory Maqoma (2019). En dat herinnert mij dan ook weer aan de prachtige tentoonstelling If We Ever Get To Heaven die Kentridge in het EYE Filmmuseum had. Mooie herinneringen! 
Toni: “Ik kijk er nu al naar uit om met jullie te praten over stukken en voorstellingen die ons kunnen helpen om te onderzoeken wat onze samenlevingen ervan lijkt te weerhouden om het leven blindelings te waarderen. Laten we nieuwsgierig zijn naar de ontelbare verschillende manieren waarop het leven zich voltrekt. Het ideale Holland Festival is een event dat ons eraan herinnert dat het leven mooi is.”   

Andrea Kristić (1986) is geboren in Sarajevo in voormalig-Joegoslavië en woont sinds haar tiende in Nederland. Zij studeerde in 2009 af in fashion design aan Artez in Arnhem. Sinds 2021 is Andrea ontwerpdocent bij Amsterdam Fashion Instituut. Daarvoor werkte ze als stafmedewerker Vormgeving bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie in Rotterdam. Andrea kwam als bezoeker van de HF Young selecties in aanraking met het Holland Festival, en gaf aan graag zelf ook mee te willen denken over het programma. Sinds 2019 is Andrea onderdeel van de HF Young Circle. Haar voorliefde voor dans is altijd goed terug te zien in de HF Young Favourites. 

Andrea maak je wakker voor: een bijzondere beleving
Favoriete kunstvorm: op het moment weer gefascineerd door intimiteit en directheid van de (feministische) body art beweging van de jaren 70.  Maar altijd aan het nadenken over de betekenis van appropriation als kunstvorm.
HF Highlight tot nu toe: multimediale ervaring bij JR van FC Bergman (Holland Festival 2018).  
Andrea: “Al een paar jaar volg ik trouw de aanbevelingen van het HF Young programma. Dat biedt mij steeds een wegwijs door het rijke aanbod van het Holland Festival. Het ideale festival weet mij elke keer te verrassen met een programmering die de tijdsgeest aan de orde stelt en ons aan het denken zet over waar we zijn, wie we zijn en waar we heen moeten. Daarom spreekt het programma van het Holland Festival mij aan waarin verschillende disciplines en makers bij elkaar komen en samen een divers beeld van de huidige tijd geven. Ik kijk ook altijd uit naar voorstellingen waar crossover plaatsvinden en experiment met digitale media en immersive experience niet geschuwd worden.”  

Steven van den Haak (1990) studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en is onderwijscoördinator bij Academie Artemis. Daarnaast schrijft hij zo nu en dan over kunst, architectuur en design - lees hier bijvoorbeeld een interview dat Steven begin 2020 afnam bij kunstenaar Bogomir Doringer over de tentoonstelling THE HOODIE die begin dit jaar bij het Nieuwe Instituut in Amsterdam te zien was. Steven sloot zich in 2018 aan bij de HF Young Circle, aangetrokken door de maatschappelijk relevante programmering. Steven kiest het beste voor jou uit, dan hoef jij dat niet meer te doen! 

Steven maak je wakker voor: Opera
Favoriete kunstvorm: Het Gesamtkunstwerk, waarin alles samen komt.
HF Highlight tot nu toe: The Life and Death of Marina Abramović (Holland Festival 2012) 

Sheila Verdegaal (1989) behaalde in 2015 haar Master of Arts in Art, Market & Connoisseurship aan de VU in Amsterdam. Na haar opleiding werkte zij als Inspirator bij AimAtArt, een bureau voor Creatief Change Management. Tegenwoordig is Sheila werkzaam als Gallery Manager bij de gerenommeerde kunstgalerie Galerie Ron Mandos in het centrum van Amsterdam. In haar vrije tijd bezoekt Sheila graag galerieën en musea en stapt ze zodra het kan op de trein naar Parijs met haar vriendinnen. In 2020 sloot Sheila zich, na afloop van de succesvolle HF Young Kick Off bij Galerie Ron Mandos, aan bij de HF Young Circle.  

Sheila maak je wakker voor: Een kaasplankje in Parijs
Favoriete kunstvorm: Videokunst. Ik ben groot fan van de Belgische multidisciplinaire kunstenaar Hans Op de Beeck. 
HF Highlight tot nu toe: De HF Young Kick Off in 2020. Tijdens deze avond ik genoot ik in vogelvlucht van wat het festival te bieden heeft aan jonge en enthousiaste kunst- en cultuurliefhebbers. De inspiratie en energie van de gepresenteerde voorstellingen bood mij direct nieuwe invalshoeken op mijn dagelijks leven. Ik kan niet wachten op Holland Festival 2021!  

Esther Zijtregtop (1991) studeerde Industrial Design Engineering aan de TU Delft en behaalde haar Master in Strategic Product Design. Esther is de oprichtster van Nextgenners, een bedrijf dat corporates helpt met innoveren door het opzetten van start-ups, oftewel; corporate ventures. Het slaat de brug tussen ondernemende (tech) business designers en bedrijven die future-proof willen worden. Tijdens de lockdown bedacht Esther met Voor de Thuiswerkers niet alleen een slimme oplossing voor al die leegstaande hotelkamers, maar ze ontpopte zich ook nog eens als een ware kunstenares met haar #quarantekeningen. Esther is met haar originele ideeën al sinds  2018 een onmisbare toevoeging aan de HF Young Circle.  

Esther maak je wakker voor: Op avontuur gaan! Met een grote koffie van Trakteren in de JP Heije in de hand. 
Favoriete kunstvorm: Dat variëert juist; ik kan enorm genieten van concerten en dans, als ook zeker van theater,  en installaties. Het is juist de diversiteit waar ik door geïnspireerd raak - en dat is precies waarom ik zo  blij wordt van het Holland Festival. Het ís divers.  
HF Highlight tot nu toeRito de Primavera van José Vidal & Compania in de Westergasfabriek, 2017. De muziek, de dansers, de locatie, met mijn voeten in het zand… voor mijn gevoel kwam daar alles perfect samen in één intensieve beleving.  

Alexis Blake (1981) is een kunstenaar met een multidisciplinaire praktijk die beeldende kunst, beweging en performance samenbrengt. Ze onderzoekt de manier waarop het lichaam wordt gerepresenteerd en behandeld als een archief, dat ze vervolgens kritisch onderzoekt, ontregelt en herkadert. Haar werk gaat direct in op de representaties en onderwerping van het 'vrouwelijk' lichaam, daarnaast zet ze haar werk in als een plek en een middel voor sociaal-politieke verandering. Alexis creëert ruimte om machtssystemen bloot te leggen en te ontwijken. Zij behaalde een MA in Beeldende Kunst aan het Piet Zwart Instituut, Rotterdam (2007) en was recent artist-in-residence aan het WIELS, in Brussel in 2020 en 2021. Alexis is genomineerd voor de Prix de Rome Beeldende Kunst 2021. Nieuwsgierig naar het werk van Alexis? Neem een kijkje op haar website! Alexis sloot zich in 2020 aan bij de HF Young Circle, waar zij zich met haar kennis en kunde inzet om ervoor te zorgen dat de HF Young Favourites steeds weer een mooie weergave zijn van de diverse makers, stijlen, genres en werken die het Holland Festival toont.  

HF Highlight tot nu toe: De inspirerende toespraak van Bill T. Jones (associate artist van Holland Festival 2020) tijdens een ontvangst voor vrienden en relaties in november van 2019. 

Arnoud Haverlag (1984) is ondernemer en mede-oprichter van o.a. textiel innovatie studio BYBORRE. Hij studeerde Economie aan de Universiteit van Amsterdam met een master in Corporate Finance. Tijdens zijn studie begon hij zijn eerste internetbedrijf Marvia, wat in 2012 werd overgenomen door PostNL. Sindsdien is Arnoud betrokken geweest bij de oprichting van verschillende tech bedrijven met een focus op een positieve impact op maatschappij en milieu, waaronder Backspace (startup studio voor impact bedrijven), Soverin (eerlijke email), en momenteel BYBORRE (platform voor duurzame stoffen). Met een passie voor de samenkomst van positieve impact en creativiteit, hoopt Arnoud de HF Circle maximaal te kunnen ondersteunen. 

Arnoud maak je wakker voor: Een zwemtocht in het Twiske of wandeling.
Favoriete kunstvorm: Uiteenlopend van klassieke muziek tot interactieve digitale kunst. Recente fascinatie voor de geschiedenis van de synthesizers en sequencers met omvangrijke - en vaak verrassende - invloed op de opkomst van de elektronische muziek. Van de Linndrum tot de TR-808. 
Over HF: Een waanzinnig kunst platform, en als nieuw lid van de HF Young Circle hoop ik bij te dragen om een nieuwe generatie in aanraking te laten komen met uitzonderlijke podiumkunsten.