toelichting contextprogramma

Naast het hoofdprogramma van het Holland Festival is er ook een uitgebreid contextprogramma, dat grotendeels online te volgen is, met verdiepende informatie over de voorstellingen en de makers.

Podcast inleiding – Groene Amsterdammer + Holland Festival
Podcastinleidingen Holland Festival De Groene AmsterdammerSamen met De Groene Amsterdammer maakt Holland Festival voor de meeste voorstellingen een inleiding via de podcast. Vier inleiders – Stephan Sanders, Joost de Vries, Roos van der Lint en Christiaan Weijts – praten in wisselende samenstelling met een gast over de voorstelling die op het programma staat. Een crashcourse van ongeveer dertig minuten die je net dat beetje meer inzicht geeft in achtergrond en thematiek van de makers. De link naar de inleiding is te vinden bovenaan de programmapagina van de betreffende voorstelling. De inleidingen staan ook bij elkaar op Spotify

Video's: Holland Festival in conversation
DorotheeMunyaneza500x500Duik in de wereld van de kunstenaar. In deze serie gaan verschillende moderatoren in gesprek met makers die werk op het festival presenteren. Hoe is de voorstelling tot stand gekomen? Waar haalt de maker zijn inspiratie vandaan? Wat vormde het beginpunt en welke uitdagingen kwam hij onderweg tegen? De gesprekken, deels met beeldmateriaal en geluidsfragmenten, bieden een inkijkje in werk en achtergrond van de festivalkunstenaar. De gepubliceerde video's staan hieronder. In de loop van het festival worden nog video's toegevoegd.

- Laurie Anderson & Alexandre Kordzaia over Ryuichi Sakamoto
- Gisèle Vienne
Dorothée Munyaneza (Mailles)
- Garin Nugroho (The Planet - A Lament)
- Boogaerdt/VanderSchoot (Fremdkörper)
- Micha Hamel (Luistermutant 2021)
Hildur Guðnadóttir (Joker)


Holland Festival Playlist 
Spotify Play 500x500Muziek componeren en voorstellingen maken vergt tijd en inspiratie. Wat zijn de muzikale inspiratiebronnen van enkele festivalkunstenaars? In aanloop naar het festival delen we de favoriete playlists van verschillende makers. Muziek die je een inkijkje geeft in de wereld van de kunstenaar, die je tot rust breng of juist doet swingen. Deelnemende artiesten zijn onder anderen Ryuichi Sakamoto, Kukangendai, Phia Ménard, Stephen O'Malley,  Gisèle Vienne, Boyzie Cekwana, Danya Hammoud en David Kanaga. Binnenkort worden de eerste playlists gepubliceerd.
luister op Spotify

Holland Festival Backstage 
BackstageMinTanaka_250x250Maak in deze serie korte video-ontmoetingen kennis met de mensen die op het toneel staan: de muzikanten, acteurs en dansers. Zonder hen geen voorstelling. Wie zijn deze mensen? Wat beweegt ze en hoe bereiden ze zich voor? Welke rol spelen ze in het maakproces en wat zijn hun dromen? De gesprekken geven een kijkje achter de schermen van het Holland Festivalprogramma. 
backstage met Min Tanaka
(TIME)
backstage met klarinetist David Kweksilber (Kordz x Sakamoto)
backstage met Marleen Scholten (La codista)
backstage met Thomas Bunt (The Art of Escapism)
backstage met Jan Janssenwillen (The Art of Escapism)


Educatie: Red Carpet Club organiseert Pril Fest 
RedCarpet_1_250x167De Red Carpet Club is een jaarlijks wisselende groep jongeren van 11 t/m 13 jaar oud. Ze ontwikkelen een voorproefje op het Holland Festival voor hun leeftijdsgenoten: het Pril Fest. Deelnemers maken kennis met de uitdagende kunst van het Holland Festival. Kunst die ze bij aanvang misschien maar ‘raar’ vinden, verandert in iets leuks en eigens waarmee ze hun vrienden enthousiasmeren. 
meer informatie