A Broad Way

We Shall Not Be Moved 04 Wide 700Px

De musical Spring Awakening (2006), Jones' debuutchoreografie op Broadway waarvoor hij een Tony en een Obie won, bracht een heilzame en rebelse energie naar een breed publiek. Maar het is pas met zowel Fela! (2010) als We Shall not Be Moved (2017) dat Jones’ visie op theater twee conventionelere genres ombuigt met blijvende impact.


Fela 700Px

Fela! reflecteert op de reis van zelfontdekking en politieke radicalisering van de iconische en controversiële Nigeriaanse muzikant Fela Kuti, de uitvinder van Afrobeat. Door Fela's verhaal te vertellen, over hoe hij sterk beïnvloed werd door zijn contact met zwarte muziektradities en de Black Panthers tijdens zijn reis naar Amerika in de jaren zestig van de vorige eeuw, creëert Jones een krachtige bron van zelfontdekking voor de toeschouwers, door hen te verbinden met de historische rijkdom van Afrikaans-Amerikaanse muziek en politieke bewegingen. 

In 2017 regisseerde Jones We Shall Not Be Moved, een opera geschreven door Marc Bamuthi Joseph en gecomponeerd door Daniel Bernard Roumain. We Shall Not Be Moved is een theatrale fantasie die een toekomst verbeeldt voor de vijf kinderen in Philadelphia die in 1985 door de politie werden vermoord tijdens het luchtbombardement van de Move (een zwarte emancipatiebeweging opgericht in 1972 door John Africa). Onder Jones' regie herziet en actualiseert het creatieve team volledig wat er mogelijk is in opera en het stelt de vraag wat voor soort radicale herzieningen en veranderingen nog steeds nodig zijn om de aanhoudende verschrikking van politiegeweld tegen Afrikaanse Amerikanen eindelijk te laten ophouden.