getting there, Arnie Zane’s photography

Jones ontmoette Arnie Zane in 1971 tijdens zijn eerste studiejaar in Binghamton, New York. Zane was een eerste generatie Joodse Italiaan en studeerde theater en kunstgeschiedenis. Van meet af aan stoelde hun partnerschap op gedeelde interesses en wederzijdse steun, maar fotografie bleef de exclusieve expertise van Zane, waarbij Jones figureerde als een van zijn prominente onderwerpen. De koortsachtige fotografische productie in de vroege jaren zeventig zou uiteindelijk afnemen naarmate hun interesse in en rol binnen de danswereld groeide.

Bill Bedouin


De zwart-wit fotografie met sepia toning van zijn vroege portretten, genomen in Amsterdam en San Francisco, gaf zijn onderwerpen een theatraal effect. Zane's indrukwekkend oog voor detail zou uitbarstingen van geestige miniverhalen blootleggen of een episch gevoel oproepen. Elke afzonderlijke esthetische afweging in Zane's foto's toont hoe de fotograaf zowel het onderwerp als de kijker aanspoort tot actie. Vaak afgedrukt op kleine ansichtkaartformaten, nodigen de foto's kijkers uit om bijvoorbeeld fysiek dichterbij te komen, waardoor een intieme ervaring ontstaat. 

Bill S Briefs 3 700Px

Zane's lens heeft nooit een afstandelijke blik opgeleverd. Zijn latere studie van torso's legde niet langer de atletische strandwachters van San Francisco vast, of de statige schoonheid van Jones. In plaats daarvan werd Pearl Pease, een vrouw op leeftijd met wie zij in Binghamton bevriend raakten, de hoofdpersoon. Zij figureerde tevens in hun choreografisch werk met het American Dance Asylum.


Terwijl Zane door close-ups van de torso en het uitvergroten van huid en aderen de abstractie omarmde, werden zijn foto's kaarten van de ziel die fragmenten van menselijke kwetsbaarheid blootlegden. Sporen van de fotografische elementen – het gebruik van sequenties in een verzameling gebaren en uitdrukkingen, de plotselinge stop in precaire evenwichten, de constructie van tableaux vivant – sijpelden uiteindelijk door in hun choreografisch werk.

Eileen 5 700Px

Pearls Back 02 700Px