BILL T. JONES

Bill T Jones Dance 300Px


'Ik spreek vele talen, allemaal Engels, maar Afrikaans-Amerikaans is mijn moedertaal. Het is een constante, even trouw als mijn gezicht, voor mezelf onzichtbaar zonder hulp van een spiegel. In dit geval is geschiedenis de spiegel, zowel persoonlijk als publiek.
'
- Bill T. Jones, Last Night on Earth

Bill T. Jones is een krachtige aanwezigheid in de internationale contemporaine danswereld, die boven esthetische en politieke compromissen is uitgestegen en van theatermaken een pure ervaringsreis heeft gemaakt.


Jones, een uniek en trans-discursief persoon, heeft consequent zowel het choreografische proces als het denken over dans uitgedaagd door de impuls om kunst te maken te onderzoeken binnen de context van de maatschappij waarin hij leeft – een maatschappij gevoed door haar eigen geschiedenis, literatuur, bewustzijn, geheugenverlies en fouten. Zijn identiteit als danser-choreograaf kan niet los worden gezien van zijn belang als experimenteel verhalenverteller en eloquent, vaak kritisch publiek persoon. 


Billtjones 3 700Px


In haar analyse van het begrip stijl opperde Susan Sontag dat de wil een belangrijk element is van de dubbele essentie van het kunstwerk, dat tegelijkertijd een object en een functie is, een kunstgreep en een levend voorbeeld van ons bewustzijn, een individuele creatie en een historisch fenomeen. Door de jaren heen is Jones erin geslaagd met zijn werk een materieel bestaan aan zijn wil te geven en deze zichtbaar en toegankelijk te maken voor het publiek. Hij weet de aandacht van het publiek vast te houden door het vertellen van verhalen, historisch onderzoek en choreografische articulatie, maar ook, in Sontags woorden, door de intensiteit, autoriteit en wijsheid van zijn wil.Billtjones 300Px

De eerste vijftien jaar van zijn carrière als danser en choreograaf staat Jones gelijk aan Bill T. Jones en Arnie Zane. In dit geval staat de en voor veel meer dan een simpel voegwoord; het staat voor een sterke brug waar de uitwisseling van ideeën, culturele invloeden, alsook gedeelde artistieke verkenningen en praktijken plaatsvonden. Bij het oprichten van de Bill T. Jones / Arnie Zane Dance Company in 1982 , breidden de twee kunstenaars hun choreografisch avontuur uit naar samenwerkingsverbanden met andere kunstenaars. Dansers werden, en worden nog steeds, geselecteerd als burgers van een diverse, bijna utopische maatschappij, alsook voor hun talenten en opleiding. 


Vanaf de vroege jaren negentig van de vorige eeuw is Jones een ambitieus en uitgesproken gelaagd danstheater-avontuur aangegaan. Op die manier heeft hij een paar van de krachtigste, meest veelbesproken en geprezen theatrale stukken gemaakt.


Btj Deepbluesea Baranova 700Px