componist Kate Moore wint Gieskes-Strijbis Podiumprijs

componist Kate Moore wint Gieskes-Strijbis Podiumprijs

20 september 2022

De Australisch-Nederlandse componist Kate Moore ontvangt dit jaar de Gieskes-Strijbis Podiumprijs, de grootste podiumprijs van Nederland, ter waarde van € 60.000. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan twee makers die een bijdrage leveren aan de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland. De andere winnaar is multidisciplinair kunstenaar Femi Dawkins.

Uit het juryrapport:
“Kate Moore bouwt gestaag aan een uniek oeuvre waarin ze experimenteert met klankkleur en instrumentatie zonder haar publiek van zich te vervreemden. Ze is eigenzinnig en uniek in haar zoektocht natuur en cultuur met elkaar te verbinden. Het opzetten van een eigen ensemble in een tijd waarin juist op ensembles bezuinigd wordt getuigt van lef, en in haar artistieke leiderschap maakt ze bijzondere keuzes.”

Kate Moore in het Holland Festival
In 2017 schreef Kate Moore in opdracht van het Holland Festival de compositie Sacred Environment, een oratorisch drieluik voor sopraan, didgeridoo, koor en orkest. Het werk werd dat jaar uitgevoerd tijdens Holland Festival Proms door het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en de Australische sopraan Alex Oomens. Vorig jaar begeleidde Kate Moore als gids de deelnemers aan de nachtelijke boswandeling Dans la forêt, een festivalproductie van kunstenaar Massimo Furlan en toneelschrijver Claire de Ribaupierre.