componist Harrison Birtwistle overleden

componist Harrison Birtwistle overleden

19 april 2022

De Britse componist Sir Harrison Birtwistle is maandag 18 april op 87-jarige leeftijd, in zijn huis in Zuid-Engeland, overleden. Birtwistle studeerde aan het Royal Northern College. Hij groeide uit tot een eigenzinnige, bij het grote publiek niet echt geliefde, maar wereldwijd bewonderde componist, wiens werken op de grootste podia werden uitgevoerd. Zijn composities hadden soms nauwelijks een herkenbare melodie en hadden vaak ingewikkelde ritmes. Naast kamermuziek en grote orkestrale werken, schreef Birtwistle een aantal zeer succesvolle opera’s. 

Het Holland Festival heeft in zijn rijke geschiedenis veel van Birtwistle opgevoerd. Zo was Birtwistles meesterwerk Earth Dances in 2006 te zien en horen. Het Parool schreef hierover: ‘De impact van Earth Dances is groot en onmiddellijk. Het klinkt als twee Sacres du Printemps die eerst hevig ruzie maken en het aan het slot weer bijleggen.’ In 2010 werd de double-bill Semper-Dowland, semper dolens en The Corridor uitgevoerd, met sopraan Elizabeth Atherton in de hoofdrollen. Vijf jaar later keerde Atherton terug in het festival om opnieuw een double-bill van Birtwistle te vertolken: The Corridor & The Cure

Birtwistle heeft voor zijn muziek vele prestigieuze prijzen ontvangen en samengewerkt met internationale orkesten en grote dirigenten als Pierre Boulez, Daniel Barenboim en Sir Simon Rattle. In 1988 kreeg hij van de Britse koningin Elizabeth een ridderorde.