Blog

Uitgelicht: Finers ‘Longplayer’ tart de menselijke tijdservaring

Door: NRC

15.6.2020

LongplayerbovenFoto: nrc.nl

Voor de coronabestendige online editie programmeerde het Holland Festival Jem Finers Longplayer. De duizend jaar durende compositie die van 11 t/m 21 juni te beluisteren in het Lloyd Hotel.

Je zou Longplayer kunnen zien als een gigantische loop die zich eens per millennium in de staart bijt. Het algoritme dat de klus klaart is even eenvoudig als ingenieus. Finer componeerde zes modules (met elk een eigen tempo en duur) die hij als planeten om elkaar heen laat cirkelen.

Volgens Finer waren het niet zozeer muzikale overwegingen, maar ideeën over tijd die hem tot Longplayer inspireerden. Vooral de gigantische tijdspannes die zich op geologische en kosmische schaal aftekenen, fascineerden hem. Deep time.

Een ander concept dat zich al luisterend opdringt, is het zogenaamde hyperobject. Zo noemt de Engelse filosoof Timothy Morton fenomenen die zich in zulke immense tijdruimtes manifesteren dat ze ons menselijke frame te boven gaan. Juist in die context is Longplayer een urgent project, dat onze menselijke tijdservaring relativeert.

Het hele artikel lees je op nrc.nl

HF BLOG