Blog

Syrisch koken: pompoenkibbeh en aardappelkibbeh met citrus

Door: Nadia Zerouali & Merijn Tol

03.6.2015

In het kader van de voorstelling Oh My Sweet Land, die op 16 en 17 juni te zien is in Theater Bellevue, gaven 24Kitchen-chefs Nadia & Merijn op zondag 31 mei een workshop Syrisch koken tijdens de eerste Holland Festival eetclub. Gedurende het Holland Festival zullen de bereidde recepten van de eetclubs op de blog geplaatst worden. Wat eten we vanavond? Pompoenkibbeh en aardappelkibbeh met citrus!

Eetclub Syrisch Koken Jelle Ijntema 6

Ronde pompoen-kibbeh met vulling van wilde spinazie, ui, labne en sumak
voor 6-8 personen

400 g flespompoen
300 g Turkse yoghurt
8 uien
400 g fijne bulghur
300 g wilde spinazie
200 g pijnboompitjes
sumak
olie om de frituren

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Snijd de flespompoen met schil en al in stukken, verwijder zaadlijsten. Stoom in een stoommandje of pan de pompoen tot ze gaar is, laat goed uitlekken. Verwijder de schil en laat nog even uitlekken en afkoelen. Doe de Turkse yoghurt in een schone theedoek in een zeef met wat zeezout en roer goed door, laat uitlekken en knijp uit in de theedoek om de labne zo ‘droog’ mogelijk te krijgen. Snijd de uien in halve fijne ringen. Verhit een flinke scheut olie en bak ze op middelhoog vuur in 30 min. goudbruin, breng op smaak met zout. Stamp de pompoen fijn en meng de bulghur en flink wat zout er doorheen, tot een stevige ‘pasta’. Roerbak de spinazie kort op hoog vuur tot ze slinkt. Laat uitlekken. Verdeel het pompoendeeg in tween. Maak nu een cirkel van de helft van 1 deel van het pompoenmengsel in een (ronde) ovenschaal of bakvorm. Schep daarop een beetje spinazie, wat labne, flink wat ui en besprenkel rijkelijk met sumak. Maak nog een iets groter cirkeltje van het deeg en leg dat erover, druk rondom goed aan. Maak op dezelfde wijze nog een pompoenkibbeh van de tweede portie ‘deeg’. Bak de pompoenkibbeh’s goudbruin. 

Aardappelkibbeh met citrus

Voor 8-12 personen 

1 kg g grote, gele, Marokkaanse aardappels (bij de Marokkaanse winkel)
2 bosjes lente-ui
225 fijne bulghur
rasp van 1 sinaasappel
rasp van 2 citroenen
frisgroene olijfolie
pul biber

Kook de aardappels in de schil gaar in ca. 30 min. in ruim gezouten water. Snijd de lente-ui heel fijn. Laat de aardappels afkoelen, pel ze en stamp heel fijn; druk de puree door een fijne zeef als er klontjes in de puree achterblijven.

Kneed met je handen de bulghur, drie kwart van de lente-ui, het citrusrasp en een scheutje water door de aardappelpuree. Breng op smaak met wat extra zout en voeg eventueel nog een extra scheutje water toe: de kibbeh moet smeuïg zijn, maar geen puree. Spreid hem met natte handen uit over een schaal met een hoogte van ca. 1½ cm en maak hem mooi glad. Maak met de achterkant van een mes het kibbehpatroon (zie foto) of maak je eigen patroon. Besprenkel de kibbeh rijkelijk met olijfolie en bestrooi met de rest van de lente-ui en met pul biber.

Eetclub Syrisch Koken Jelle Ijntema 10

De volgende Holland Festival eetclubs vinden plaats op zondag 7 en zondag 14 juni in Keizer Culinair en staan in het teken van Chileens en Chinees koken. Er zijn nog tickets te koop!

nadiaenmerijnsouq.nl
facebook.com/nadiaenmerijn
facebook.com/nadiaenmerijnsouq

HF BLOG