Blog

Sneak preview: As Big As The Sky

Door: Jasmin Farag

12.6.2015

As Big As The Sky Ada Nieuwendijk 8

Gisteren mocht ik de repetitie van As Big As The Sky bijwonen. Een bijzondere samenwerking tussen Arnoud Noordegraaf en Adrian Hornsby, met decor van Ai Weiwei. Dit ambitieuze project is meer dan een opera alleen. Het indrukwekkende, multimediale decor is sterk aanwezig, de personages kunnen er letterlijk niet omheen. Het vormt geen achtergrond, maar maakt essentieel onderdeel uit van de opera en geeft het stuk karakter.

De muziek, deels geïnspireerd op Wagner, bevat veel dissonanten. Je zou het haast symbolisch kunnen opvatten voor de spanningen tussen de contrasterende elementen in het verhaal en de kwelling die de hoofdpersoon Sem Aers ondergaat. Hij lijkt verscheurd te worden tussen zijn hunkering naar het romantische, traditionele, authentieke enerzijds en zijn streven naar het concrete, vooruitgang en succes anderzijds.

As Big As The Sky Ada Nieuwendijk 5

Als de traditionele zangeres Qin Mulan het podium opkomt, begrijp je meteen waarom de architect verliefd wordt op haar. Ze heeft een betoverende werking in haar magische kostuum en laat mij kennis maken met een vorm van Chinese opera: Kunqu. Ik lijk af te dwalen en in dezelfde roes te verkeren als Sem, maar word wakker geschud door een onverwachte move van de zangeres. Ze onderbreekt haar zang, door haar telefoon op te nemen. Haar uiterlijk blijkt een façade. Onder de zachtmoedige, traditionele zangeres, schuilt een temperamentvolle en vooruitstrevende vrouw. Zoals ze mij weer terugroept naar de werkelijkheid, probeert ze ook Sem  steeds de realiteit in te laten zien. De Europese architect lijkt zich echter te verliezen in zijn droom.  

De dubbele rol van Qin Mulan is één van de vele lagen in dit stuk, niets is wat het lijkt. Het authentieke dorp is niet authentiek, maar blijkt een commerciële, moderne constructie. Zelfs de bewoners van het dorp acteren hun ‘oorspronkelijke’ bestaanswijze voor de toeristen.

As Big As The Sky Ada Nieuwendijk 3

Het mooie van deze opera is dat de daadwerkelijke uitvoering van de opera verbanden vertoont met het fictieve verhaal. Europese makers werken samen met Chinese makers. Maar ook het thema ontwikkeling en de actuele ontwikkelingen in China. Er is zelfs een parallel zichtbaar in de beperking van Sem door het gevangenschap in zijn droom en het huisarrest van kunstenaar Ai Weiwei.

Dit gewaagde, multi-layered sprookje, opgebouwd uit een bijzondere combinatie van tegenpolen, belooft een opera te worden die je nooit eerder hebt gezien!

As Big As The Sky Ada Nieuwendijk 7

As Big As The Sky van Arnoud Noordegraaf, Adrian Hornsby en Ai Weiwei is van 11 t/m 14 juni te zien in het Muziekgebouw aan 't IJ. Meer uitgebreidere informatie en kaarten vind je hier. 

Foto's: Ada Nieuwendijk

HF BLOG