Blog

Op naar aus LICHT 2019

Door: Holland Festival

22.3.2017

aus LICHT - Karlheinz Stockhausen © Archiv der Stockhausen-Stiftung fur Musik 4De Nationale Opera, Holland Festival en het Koninklijk Conservatorium Den Haag brengen in 2019 een selectie uit de 29 uur durende operacyclus LICHT van Karlheinz Stockhausen. Als opmaat naar deze marathonvoorstelling presenteren het Holland Festival en De Nationale Opera een aantal previews.

Afgelopen zondag was de eerste sneak peek van aus LICHT te zien tijdens het Opera Forward Festival. Stockhausens unieke surroundgeluid eist een vlakke vloer. Het publiek zat daarom op het toneel van Nationale Opera & Ballet. Fluitiste Karin de Fleyt en een ensemble van het Koninklijk Conservatorium speelden het prachtige KATHINKAs GESANG (uit SAMSTAG aus LICHT). “Een onvoorstelbare tour de force” noemt Erik Voermans het in Het Parool. Voermans: “Karin de Fleyt was hier de ster, die zich alle veeleisende nieuwe technieken die Stockhausen voor het instrument had bedacht volledig eigen had gemaakt”.

Na de pauze klonk het betoverende MICHAELs REISE UM DIE ERDE (uit DONNERSTAG aus LICHT), gespeeld door trompettist Marco Blaauw en het ensemble van het Koninklijk Conservatorium. “Marco Blaauw, een Stockhausenveteraan, joeg uit zijn trompet virtuoze geluiden, van knijpklank tot wah-wah” aldus Guido van Oorschot over zijn optreden in deze preview in De Volkskrant (****).

Onder artistieke leiding van Kathinka Pasveer, erven Stockhausen, start in september de tweejarige masteropleiding voor aus LICHT aan het Koninklijk Conservatorium. 35 studenten worden dan klaargestoomd om de hele marathonvoorstelling in 2019 te spelen.

Tijdens het Holland Festival is een tweede preview van aus LICHT te horen; ORCHESTER-FINALISTEN uit MITTWOCH aus LICHT. De muzikanten - studenten van het Koninklijk Conservatorium – stellen finalisten voor, deelnemers aan een wedstrijd, die ‘auditeren’ met solo’s. Een theatraal concertwerk waarbij het publiek wordt omringt door luidsprekers voor Stockhausens octofonische geluid.

Info & tickets ORCHESTER-FINALISTEN 

HF BLOG