Blog

Lees de blog over Triptych (Eyes of One on Another)

Door: Ralph-Hermen Huiskamp

14.6.2019


Triptych (Eyes of One on Another)
Triptych_738_1900x900

The National is een van de grootste indie-bands van het moment. Ze staan dit jaar bovenaan het affiche van Lowlands, ze verkopen makkelijk meerdere keren de AFAS Live uit en hun albums eindigen aan de lopende band hoog in de jaarlijstjes. Hun geheime wapen? Componist en gitarist Bryce Dessner die zelfs in een catchy radiohit hoorbaar een van de belangrijkste klassieke componisten van het moment is. Op het Holland Festival laat hij zijn band thuis, maar voeren onder andere de toonaangevende ensembles Asko|Schönberg en Roomful of Teeth zijn nieuwste werk uit.

Waar Dessner in zijn werk voor The National zo’n beetje aan alle grote moderne componisten refereert, neemt hij voor Triptych (Eyes of One on Another) een heel ander startpunt. De muziek is geïnspireerd op het werk van de beroemde fotograaf Robert Mapplethorpe. Sterker nog: het is de bedoeling dat je door de muziek die foto’s anders gaat bekijken, als ze tijdens de uitvoering geprojecteerd worden. En dat terwijl de foto’s van zichzelf al enorm veel oproepen. De al dertig jaar geleden overleden Mapplethorpe is namelijk bekend vanwege zijn extreme beelden. De sm-scene van New York, expliciete homo-erotische shots die tegen alle taboes ingingen, maar ook beroemdheden en bodybuilders zijn graag geziene onderwerpen. Het zijn foto’s die je als kijker aanzetten om na te denken over gevoelige kwesties, zoals de hardnekkige tegenstellingen tussen wit en zwart, man en vrouw, homo en hetero, kunst en porno. In Triptych wordt dat plotseling een collectieve ervaring, gestuurd en omlijst door teksten van onder andere Patti Smith en Dessner’s composities.

Ralph-Hermen Huiskamp schrijft de komende weken aan de hand van korte video's een blog over een van de producties van deze editie van Holland Festival

Meer informatie over Triptych (Eyes of One on Another): klik hier

 

 

 

 

HF BLOG