Blog

Lees de blog over Paisajes para no colorear

Door: Ralph-Hermen Huiskamp

15.5.2019


De negen Chileense tienermeisjes in Paisajes para no colorear verkondigen hun onafhankelijkheid

Paisajes Para No Colorear 1900X900

Een nieuwe generatie activisten, niet te stoppen door leeftijd of rolpatronen, rammelt aan de poorten. Kijk naar protesten die afgelopen jaar de wereld over trokken en het valt meteen op: meer dan ooit nemen jongeren verantwoordelijkheid en laten ze hun stem horen. Zie bijvoorbeeld Emma Gomez’ speech na de Parkland shooting, het iconische beeld van Alaa Salah in Soedan of de spijbelende Greta Thunberg. In Paisajes para no colorear staan negen tieners op om te vertellen over hun heftige, dagelijkse werkelijkheid.

Deze Chileense meisjes zijn tussen de dertien en zeventien jaar, maar hebben nu al te maken met mishandeling binnen en buiten het gezin, seks, zwangerschappen en abortus, moord. Ze vertellen niet alleen hun eigen verhaal, maar ook dat van zo’n 140 andere jonge vrouwen in Zuid-Amerika. Regisseur Marco Layera en zijn theatergezelschap La Re-Sentida hebben een jaar lang interviews en workshops gehouden, om het resultaat uiteindelijk te verwerken in een voorstelling vol dans, film, projectie, muziek, ritme en kracht. Vanzelfsprekend wordt er gewezen naar de instituten die de wereld van deze vrouwen in stand houden; de katholieke kerk, de traditionele rolmodellen die scholen en gezinnen opleggen. Maar het is bovenal een hoopvolle voorstelling, waarin een nieuwe generatie meisjes en vrouwen schreeuwt om gehoord te worden en iets te veranderen.

Paisajes para no colorear: 14 & 15 juni, ITA


Ralph-Hermen Huiskamp schrijft de komende weken aan de hand van korte video's een blog over een van de producties van deze editie van Holland Festival

HF BLOG