Blog

Lees de blog over Cion; Requiem of Ravel's Bolero

Door: Ralph-Hermen Huiskamp

19.6.2019

Professioneel rouwer

Cion_2_1900x900

Professioneel rouwer, iemand die zich laat inhuren om families bij te staan als er iemand is overleden. Het is zo’n beroep dat je misschien eerst weg wilt lachen en vervolgens beseft dat het vast echt bestaat en niet veel later het nut ervan gaat inzien. Best handig eigenlijk, niet?

De hoofdpersoon in Cion is zo’n rouwer. In Zuid-Afrika, en dan ook nog eentje die gespecialiseerd is in families die het slachtoffer zijn geworden van geweld, rassenhaat en armoede. Het feit al dat choreograaf en danser Gregory Maqoma dit karakter uit de boeken van Zakes Mda kiest als hoofdpersoon, geeft de voorstelling veel meer lading. Een bizarre baan, maar over de hele wereld zijn er varianten terug te vinden. Het is bovendien een beroep dat je een hele scherpe blik op een samenleving geeft. Want hoe mensen dood gaan en hoe daar vervolgens mee omgegaan wordt, zegt een hoop. Heel concreet ziet Maqoma dat de dood in Afrika steeds minder een natuurlijk fenomeen is geworden. Hoe en wanneer iemand dood gaat, is meer en meer de beslissing van anderen geworden. Van geweld tot geneeskunde: dood ga je tegenwoordig niet meer alleen omdat je lichaam op is.  Geen conclusie die je zo maar even van je af laat glijden. En dat is ook helemaal niet de bedoeling. In interviews legt Maqoma uit dat hij ook niet wil dat Cion alleen maar een mooie voorstelling is. Zijn continent loopt elke dag tegen problemen aan,  problemen waar iedereen mee worstelt. Het is juist de bedoeling dat je als bezoeker wegloopt, terwijl de beelden en situaties uit de voorstelling nog nagalmen in je hoofd. En dat kan een choreograaf als Maqoma ook door een verhaal alleen fysiek en zonder tekst te vertellen. 

Ralph-Hermen Huiskamp schreef de afgelopen weken aan de hand van korte video's een blog over een van de producties van deze editie van Holland Festival.

Meer info over Cion; Requim of Ravel's Bolero

HF BLOG