Blog

Lees de blog over Actress x Stockhausen Sin {x} II

Door: Ralph-Hermen Huiskamp

11.6.2019

Actress x Stockhausen Sin {x} II

Actress X Stockhausen 1900X900

Een dancefestival dat ontploft als een dj zijn modulaire synth erbij pakt, The Beatles die op 'The White Album' verdrinken in radiogolven en in ‘Tomorrow Never Knows’ met tape loops experimenteren, Kanye West die rapt over kille drumcomputers. Het is allemaal zo normaal, dat het haast ondenkbaar is dat de basis ligt in de laboratoria van avant-garde componist Karlheinz Stockhausen.

Stockhausen was zo’n pionier die zich weigerde neer te leggen bij de normale gang van zaken. Vanaf de jaren vijftig gooide hij structuren en oude regels overboord als het hem uitkwam. Altijd zocht hij naar nieuwe geluiden, zo hoorde hij bijvoorbeeld muziek in de ruis als je aan een radio-knop draait. Terwijl de wereld zich in zijn tijd nog verbaasde over de rekenkracht van computers en meetapparatuur die kamers van universiteiten vulden, bedacht Stockhausen dat je met die machines vast ook muziek kon maken. Zo sloeg hij niet alleen een pagina om in de muziekgeschiedenis: hij schreef een heel nieuw boek.

Inmiddels zijn we vijftig jaar verder en kan je tijdens het Holland Festival naar Stockhausen’s megalomane magnus opus aus LICHT.  Maar er wordt naar de toekomst gekeken. Actress, die hoge ogen gooide op festivals als Lowlands en Dekmantel, neemt de beroemde opera WELT-PARLAMENT als startpunt. Hij giet het stuk in een moderne Brexit-jas, en kijkt vervolgens wat er nu technisch mogelijk is. De artistieke uitdaging ligt volgens de Britse producer niet langer in synthesizers, maar in artificiële intelligentie. Terwijl flarden interviews met politici en het Nederlands Kamerkoor het verhaal vertellen, bewerken Actress én zijn op AI gebaseerde alter ego terplekke al het geluid. En als je al denkt dat de Brit grenzeloos is in zijn muziek, dan ken je zijn softwarebroer nog niet. 

Ralph-Hermen Huiskamp schrijft de komende weken aan de hand van korte video's een blog over een van de producties van deze editie van Holland Festival

Meer informatie over Actress x Stockhausen Sin {x} II: klik hier

 

HF BLOG