Blog

HF YOUNG INTERVIEWT: BN'er Farid Tabarki over Der Untergang der Nibelungen

Door: HF Young

13.5.2015

Farid Kennen we jou niet ergens van?
Ik ben de founding director van Studio Zeitgeist en doe sinds 2000 onderzoek naar de (Europese) tijdgeest. Onderwerpen waar ik met de studio onder andere onderzoek naar doe zijn radicale decentralisatie, radicale transparantie en de vloeibare samenleving. Opgedane inzichten worden door de Studio verwerkt tot concrete adviezen en projecten waar vele (internationaal opererende) organisaties hun voordeel mee doen. Ik heb een vaste column in Het Financieel Dagblad en ben in 2012 uitgeroepen tot Trendwatcher of the Year 2012 - 2013. Verder heb ik de Tv-programma’s MTV Coolpolitics en Durf te Denken, van Socrates tot Sartre gepresenteerd en ben ik veelgevraagd dagvoorzitter en gespreksleider. In 2013 en 2014 plaatste De Volkskrant mij, als jongste van de lijst, onder de tweehonderd meest invloedrijke Nederlanders. Tenslotte ben ik onder andere vicevoorzitter van de Raad van Toezicht van Het Nieuwe Instituut en lid van het curatorium van De Baak.

Sinds wanneer ben jij Holland Festival fan?
Ik bezoek al jaren voorstellingen tijdens het Holland Festival. Zo kan ik me nog goed de voorstelling RICHARD III van het Sulayman Al-Bassam Theatre herinneren dat in 2008 werd opgevoerd in Theater Bellevue. Een bomvolle zaal dat hondsnieuwsgierig was naar deze moderne, Arabische versie van Shakespeare’s machtstragedie bij uitstek, overgebracht naar de snikhete, islamitische wereld van de Golf.

Wat is volgens jou de ultieme Holland Festival 2015 voorstelling?
Der Untergang der Nibelungen.

En dan willen we natuurlijk weten: waarom?
Het oorspronkelijk verhaal van Der Untergang der Nibelungen gaat over de eigen ondergang door hebzucht en intrige in een wereld waarin kracht en rijkdom heersen. Die ondergang is anno 2015 opnieuw of nog steeds zo je wilt aan de orde. Niet zozeer rondom ditzelfde onderwerp, maar rondom de overheersing door robotica, techniek en kunstmatige intelligentie. Dat zijn de onderwerpen die in de huidige debatten spelen. Ik ben heel erg benieuwd naar hoe het Gorki theater dit klassieke thema koppelt aan de huidige maatschappij.

Het feit dat het zo’n klassiek thema is maakt dit zo’n interessante voorstelling. Een oud uitgangspunt waarvan ik benieuwd ben hoe zij dit nu interpreteren. Het verhaal komt terug in The Lord of the Rings en Der Ring des Nibelungen. Ik kende het Gorki theater al van naam en weet dat zij erg bekend staan om politieke engagement en maatschappijkritische stukken. Zij durven stelling te nemen en zijn niet bang aangelegd.

Kunnen we jou tegen het lijf lopen na afloop van de voorstelling tijdens de HF Young borrel?
Jazeker, niets leukers om na een inspirerende voorstelling met elkaar na te praten over wat we gezien hebben en wat er verder nog maar besproken moet worden. 

HF BLOG