Blog

Honderden kostuumwissels in een caleidoscopisch beeld van de samenleving

Door: Vincent Kouters

03.6.2016

0603 Kostuums Die StundeMeer dan vijfhonderd verschillende kostuums zijn er nodig voor Die Stunde da wir nichts voneinanderwußten. Regisseur en vormgever Ene-Liis Semperis zijn dag en nacht bezig geweest met het ontwerpen ervan. Het kostuumatelier van het Hamburgse Thalia Theater draaide vele overuren. Tegelijkertijd zocht Semper in allerlei winkeltjes naar kant-en-klare kleding. Elke acteur moet zich gemiddeld dertig keer per voorstelling omkleden. Elke minuut wordt er van pruik of make-up gewisseld. Een monsterproductie is het, zelfs voor het gerenommeerde Thalia Theater, een van de grote Duitse stadstheaters.

De voorstelling is gebaseerd op een toneeltekst van de Oostenrijkse toneelschrijver Peter Handke, bestaande uit zestig pagina’s met enkel regieaanwijzingen, en toont mensen die over een plein lopen. Honderden mensen, een onophoudelijke stroom aan voorbijgangers, de een gelukkig, de ander ongelukkig. Een cast van ongeveer dertig acteurs speelt in een razend tempo de reeks woordeloze mini-scenes. Alledaagse taferelen zijn het, waarin de grote thema’s uit het leven aan bod komen: liefde en eenzaamheid, geboorte en dood. Er is geen tekst, enkel de verbindende muziek van Lars Wittershagen.

Het stuk van Handke is geschreven in 1992 en beschrijft de wereld van toen. Semper en haar coregisseur Tiit Ojasoo vroegen de auteur daarom expliciet om toestemming om zijn stuk te mogen uitbreiden naar de situatie van nu. Handke schreef hen een brief terug, waarin hij zijn toestemming geeft en het duo aanspoort om vooral niet aan zijn verwachtingen te voldoen. Dat lieten ze zich geen twee keer zeggen en ze creëerden een caleidoscopisch beeld van de samenleving van nu. Sinds Handke zijn stuk schreef, is er een periode voorbijgegaan waarin de Europese grenzen werden opengesteld, waarin zich een digitale revolutie voltrok en waarin milieuproblematiek, een vluchtelingencrisis en nieuwe politieke en religieuze conflicten binnen en buiten Europa aan de orde van de dag zijn.

Wil je meer lezen over deze voorstelling en de makers? Download dan dan Holland Festival app. In de app kun je programmaboeken downoaden, maar krijg je ook altijd het laatste nieuws over het festival. 

 

HF BLOG