Blog

HF Young Academy: previews in de krochten van de schouwburg

Door: Elinor Archer

26.4.2017

Hf Young Academy 2 RotondeOp 20 april vond de HF Young Academy plaats, een culturele voetreis door de labyrintische backstage ruimtes van de Schouwburg, trap op, trap af – langs een aantal live previews van voorstellingen geselecteerd door HF Young speciaal om het jongere publiek wegwijs te maken in het overweldigende aanbod van het Holland Festival. Klinkt ingewikkeld, was echt fantastisch leuk. 

Vanuit de Koninklijke Foyer, ons vertrekpunt, stiefelen we nog wat onwennig de trap op naar onze eerste bestemming. Daar wacht ons een stevige monoloog. Met koptelefoontjes op kijken we uit over het Leidseplein waar we als goden de openbare dans van fietsers en wandelaars observeren. We ervaren, onder begeleiding van de mysterieuze verteller de essentie van collectiviteit, en krijgen zo op listige wijze zowel de theorie als de praktijk van één van de thema’s van HF 2017 voorgeschoteld.

Hf Young Academy 2 Wandeling Backstage

Ietwat verbluft wandelen we verder. Onze tour guide, een Schouwburgmedewerker met een droog gevoel voor humor, deelt met ons gretig zijn aanzienlijke kennis over de toneelgeschiedenis in de Stadsschouwburg. Sluip door kruip door, achter hem aan, staan we opeens in een (normaal voor publiek gesloten) kleedkamer waar we worden opgewacht door HF Younger-er Ymke die een charmante ‘spreekbeurt’ houdt over het in het geheim ongekend succesvol opererende SBS-reality-fenomeen Utopia, terwijl twee deelnemers op het scherm een gesprek zonder kern voeren. Een soort Big Brother/Gouden Kooi hybride die intussen alweer drie jaar loopt.

Ymke (zelf niet vies van een beetje reality participatie) strooit ogenschijnlijk voor de vuist weg met heerlijke kijkcijfer-feitjes en politiek-economomische samenlevingsvormen (en raakt zo nóg een HF 2017 thema: democratie). Ze komt tot de conclusie dat Utopia in essentie één lange bewonersvergadering met aanhangende Etsyshop is, een hoogst vermakelijk en uitermate verslavend escapistisch tijdverdrijf.

Hf Young Academy 2 SerkanSekan (Jiwa Jiwa)

Hups, we moeten alweer door – een Holland Festival-medewerker met een luid pruttelend ‘oortje’ in lokt ons, als het konijn van Alice in Wonderland,verder het labyrint in. Het is hier, diep in de ingewanden van de Schouwburg, best een beetje krap. We schuifelen een hokkig kamertje in waar Sekan soulvolle Indo-disco draait. Terwijl we van een jasmijntheetje nippen vertelt hij over zijn platenlabel Jiwa Jiwa, hij produceert heruitgaven van obscure jaren ’60 en ’70 Indo-funk en –disco op vinyl. Een te gek project dat deze niche voor een (iets) groter publiek toegankelijk maakt. Sekan zal tijdens A Night in Indonesia (16 juni in Paradiso) plaatjes draaien. We laten hem achter in een wolk van synthesizer sound.

Zjoep, zjoep, de lift in, eerst langs de overlaadruimtes waar de roadies en productiemannen in het zwart dingen rondslepen waar de Arbodienst een rolberoerte van zou krijgen. Onze gewillige tour guide orakelt kwistig verder en roept een paar keer “Macbeth” om de goden te verzoeken*, twee acteurs krimpen lichtjes in een. Helemaal boven aangekomen worden we geïnstrueerd onze schoenen uit te doen en tassen achter te laten. We worden opgewacht door José Vidal zelf (de choreograaf van voorstelling Rito de Primavera). Hij telt snel de koppen en stuurt ons een zaal in (‘Ga maar bij een van de dansers staan’). Wat volgt is een intense dans waar wij als publiek zelf onderdeel van uitmaken. Ik ben nog nooit zo dicht bij een orgie gekomen. Alhoewel, het ging niet over seks maar over overgave, nabijheid en macht en toch misschien wel een beetje over sensualiteit, want hoe vaak schuren de stoppels van een wildvreemde man langzaam en bedachtzaam over je arm in een bijna geheel donkere ruimte? Als de lichten weer aangaan staat onze culturele wandelclub langzaam wiegend en vrij voldaan in elkaars armen ­– terwijl de dansers ons van buiten de kring toelachen. Bijzondere ervaring.

Hf Young Academy 2 Eten

De tour guide wijst ons op portretten van Grote Namen, op de met de Melkweg gedeelde muren en de lift waar, vanaf de Marnixstraat een hele bus in kan.
Het ruikt een beetje naar saté en dat klopt want we mogen even verderop aanschuiven aan een grote tafel met heerlijke Indonesische delicatessen. We proosten met een mierzoet kokosmelkdrankje waar grappige groene flubbertjes in drijven. Een collectieve zucht van genot klinkt maar tijd om uit te buiken hebben we niet. Weer een trap af, gang door, achter de opgestapelde flightboxes langs. Onze tour guide wijst nog éven een statig schilderij aan: die mooie dame is Kitty Courbois – een ‘natte’ actrice werd ze genoemd, ze kon haar tranen laten vloeien op commando.

Hf Young Academy 2 Koor

 “Nazdrovj!”, we zijn aangekomen bij onze laatste sneakpreview – en een beetje Russisch stuk begin je natuurlijk met een wodkaatje. Enige verwarring is er wel onder de dames en heren van het blozende Russisch Kamerkoor dat al zingend de ruimte binnen komt zetten, om vervolgens geen idee te hebben waar ze moeten staan (dat lag aan ons, een slecht verspreid zooitje), en met behulp van non verbale communicatie de formatie moeten herpakken. Een mooi staaltje collectiviteit (ze herstelden zich aardig). Ze zingen een stuk libretto (ik meen het lievelingslied van Trotski) uit de ‘operatie-opera’ Octavia.Trepanation, waarin een vijftigkoppig koor in Chinese terracotta legerpakken te zien en horen zal zijn.

De tour guide dirigeert ons naar de Rotonde (op de begane grond achter de bar), waar de chique burgers vroeger met hun karren werden afgezet, waar Joop Admiraal ooit lag opgebaard– onze tour guide buigt even snel, ik heb zin om hem stevig te tippen maar hij is al weg. Mien god wat hoop moois! Ik voel me opgeladen en verwend. Dat beloofd wat voor het Echte Holland Festival.

Wil je meer weten over HF Young en de geselecteerde voorstellingen? Kijk dan op de pagina van HF Young of blijf op de hoogte via Facebook.

HF BLOG