Blog

Een korte geschiedenis van Vietnam

Door: Vincent Kouters

14.6.2018

Saigon 1900x900Het land dat we tegenwoordig Vietnam noemen, heeft vele heersers en overheersers gekend en daarom ook evenzoveel namen gehad. Tussen ongeveer 500 v. Chr en 10 n. Chr. regeerden verschillende etnische groepen in de delta van de Rode Rivier, die de Chinezen de verzamelnaam Lac Viet gaven. Pas in het jaar 939 werd Vietnam onafhankelijk. Verschillende Vietnamese dynastieën volgden elkaar op totdat in 1771 de Tay Son-opstand uitbrak. Nguyen Anh was een van de weinige heersers die deze opstand overleefde. Met de hulp van de Fransen heroverde hij de macht en in 1802 riep hij zichzelf uit tot keizer Gia Long. In ruil voor hun militaire hulp beloofde hij de Fransen allerlei handelsprivileges. Maar daar kwam in de praktijk weinig van terecht. In 1858 besloot Frankrijk het land binnen te vallen. In 1887 werd Vietnam een kolonie van Frankrijk.

Vanaf dat moment nam het antikoloniale verzet toe in het land, later aangespoord door verzetsleider Ho Chi Minh. Gedurende de Tweede Wereldoorlog maakte Japan nog tijdelijk de dienst uit in het land, maar in augustus 1945, kort voor de capitulatie, riep het verzet (Viet Minh) op tot een nationale opstand. Het riep de onafhankelijke Democratische Republiek Vietnam uit. Dat was tegen het zere been van de Fransen die terugkeerden en Ho Chi Minh probeerden te verdrijven. Na een acht jaar durende guerrillaoorlog gaven de Fransen zich gewonnen, na de nederlaag in Dien Bien Phu in mei 1954. Tijdens de Conferentie van Genève in 1954 werd bepaald het land in tweeën te splitsen. Het communistische Noorden kwam onder leiding te staan van Ho Chi Minh. Zuid-Vietnam, dat nauwe banden onderhield met de Verenigde Staten, kwam onder leiding van Ngo Dinh Diem.

Maar de rust was van korte duur. Onder Diem begon een ware burgeroorlog die tot ver in de jaren zestig duurde. Bovendien waren de Amerikanen bang voor het communisme van het Noorden. Vanaf 1964 leidde dat tot de Vietnamoorlog, de bloederigste periode uit de geschiedenis van het land. Miljoenen soldaten en burgers lieten in deze periode het leven. In 1973 trok de VS haar troepen terug en in 1975 kregen de volgelingen van Ho Chi Minh uit het Noorden het hele land in handen. Onder de naam Socialistische Republiek Vietnam werden de twee delen van het land herenigd. Een onstabiele periode volgde, waarin iedereen met veronderstelde pro-Amerikaanse ideeën werd afgevoerd naar heropvoedingskampen. Dit en de verslechterde levensomstandigheden leidde ertoe dat veel Vietnamezen hun land (vaak in gammele bootjes) ontvluchtten. Bijna een miljoen mensen slaagden erin een ander land te bereiken, maar enkele honderdduizenden verdronken bij hun vluchtpoging. In de jaren tachtig en negentig bloeide het land op door economische hervormingen. Vanaf 1996 was het de Viet Kieu toegestaan om terug te keren naar hun land.

Saigon
13 en 14 juni, Stadsschouwburg Amsterdam
Meer informatie en tickets

HF BLOG