Blog

China's bekendste hedendaagse kunstenaar: Ai Weiwei

Door: Sanne van der Kraats

12.6.2015

As Big As The Sky Ada Nieuwendijk 5

Gisteravond ging de multimediale opera As Big As the Sky van componist en regisseur Arnoud Noordegraaf in première. Ai Weiwei ontwierp de decors en maakte een film, die in de opera is opgenomen. Ai Weiwei: activist, architect, curator en filmmaker, maar vooral de beroemdste hedendaagse kunstenaar uit China. Wat maakt zijn werk zo bijzonder?

Ai werd bekend bij het grote publiek door het werk Sunflower Seeds (2010), dat hij speciaal voor de Turbine Hall maakte. De Turbine Hall is een enorme industriële hal, die een onderdeel vormt van één van de mooiste musea ter wereld; de Tate Modern in Londen. Verschillende kunstenaars kregen de opdracht om een werk speciaal voor deze plek te bedenken. Zo creërde Olafur Eliasson in 2003 een enorme zon en liet Doris Salcedo in 2009 de vloer van de hal open splijten. In 2010 was het de beurt aan Ai Weiwei. Hij vulde de hal met miljoenen porseleinen zonnebloempitjes.

Zonnebloempitjes hebben meerdere betekenissen voor het Chinese volk. Ze zijn niet alleen een populaire snack, maar hadden tijdens de culturele revolutie ook een symbolische lading. Toen de zon het persoonlijke symbool werd van Mao Zedong, werd het Chinese volk vergeleken met zonnebloemen. Zij zijn dus eigenlijk de pitjes. De miljoenen pitjes van Ai waren echter van porselein en gemaakt door 1600 arbeiders in Jongdezhen, de porseleinhoofdstad van China. Stel je voor dat die een jaar lang elk pitje van een paar grijze streepjes hebben voorzien.  Sunflower Seeds nodigt uit om na te denken over massa consumptie en individualiteit, over ‘Made in China’ en over de politieke gevolgen van culturele en economische uitwisseling.

The Unilever Series Ai Weiwei Sunflower Seeds 1

Sunflower Seeds laat al zien dat het werk van Ai vaak zeer politiek geladen is. De Chinese regering is dan ook niet zo dol op de kunstenaar, omdat hij vaak, vooral via zijn blog, commentaar leverde op hun beleid. Daarom werd de kunstenaar in 2011 opgepakt en maandenlang vastgehouden. Uiteindelijk kreeg hij huisarrest door het innemen van zijn paspoort. Dit is ook de reden dat de kunstenaar niet aanwezig kon zijn bij de première van As Big As The Sky.

Ai Weiwei is een kunstenaar van paradoxen. Hoewel zijn werk, bijna altijd, politiek geladen is, blijft het ook altijd esthetisch zeer verantwoord. Ook combineert hij graag het heden met culturele traditie. En dat past natuurlijk perfect bij het thema van As Big As The Sky.

As Big As The Sky is vanavond en zondagavond 14 juni nog te zien in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Kaarten en informatie vind je hier

Foto header: Ada Nieuwendijk
Foto zonnebloempitjes: Tate Modern

HF BLOG