Blog

Bijzonder normaal: een voorstelling over transseksualiteit

Door: Maud Wiemeijer

16.6.2016

Stella1900x900

Homoseksualiteit wordt nog steeds niet helemaal als normaal ervaren, hoe graag we ook willen geloven dat dit wel zo is. Laatst nog werden er vijftig mensen doodgeschoten in een homoclub in Amerika. Een man liep naar binnen en begon om zich heen te schieten, omdat hij niet geconfronteerd wilde worden met mensen die ‘anders’ waren dan hij was of wilde zijn. Hetero zijn is nog altijd de norm; zo ook in film en theater. Hoewel wordt gezegd dat homoseksualiteit een populair onderwerp is, zie je dit nauwelijks terug in de kunsten. Films met LHBT+-hoofdpersonages zijn nog altijd in de minderheid. Eens in de zoveel jaar wordt er een film over een homoseksueel personage uitgebracht die dan genomineerd wordt voor een Oscar (Milk, Carol, Philadelphia, The Kids Are All Right). Daar moeten we dan weer even zoet mee zijn. Carol, die begin dit jaar uitkwam, heb ik vier keer in de bioscoop gezien: enerzijds omdat ik het een prachtige film vond en anderzijds omdat ik dacht dat het weer vijf jaar zou kunnen duren tot ik weer een film met een lesbisch hoofdpersonage in de bioscoop zou zien.

Wat is er toch zo lastig aan het maken van LHBT+-films en -voorstellingen? Maak van die romantische komedie een romantische komedie over twee vrouwen. Laat die broer in dat familiedrama homoseksueel zijn. Maak een voorstelling over een transseksuele vrouw die gelukkig is. Laat Martha en George in Who’s Afraid of Virginia Woolf Martha en Gina zijn. Laat zien dat je homo én gelukkig kan zijn. Vertel het op een manier die zich niet alleen richt op het aspect van homoseksualiteit, maar vooral op dat het mensen zijn als iedereen. Maak het normaal. Representatie is belangrijk en dat willen we nog wel eens vergeten, zeker wij die zo’n geluk hebben in een tolerante omgeving te leven.

Gelukkig komt Holland Festival met de voorstelling Stella van Neil Bartlett, over Ernest Boulton, een performer in Victoriaans Londen (eind 19e eeuw) die openlijk homoseksueel was, en als vrouw door het leven ging en optrad. Geboren worden in het verkeerde lichaam moet één van de heftigste dingen zijn die een mens kan overkomen. Bartlett geeft de mensen die hier doorheen gaan een stem door een voorstelling te maken over een waar gebeurd verhaal van iemand die een ander geslacht wilde hebben dan hem was toegewezen bij de geboorte. Een voorstelling die geheel draait om een transseksueel personage – die representatie is nodig.

Homoseksualteit, biseksualiteit en transseksualiteit zijn tijdloze onderwerpen, en het is goed wanneer daar in het theater en in film aandacht aan wordt besteed. Nu moet het nog normaal worden om hier films en voorstellingen over te maken. 

Stella gaat maandag 20 juni in première in De Brakke Grond tijdens Holland Festival.

Stella - Neil Bartlett
20, 21 juni - De Brakke Grond
Info & tickets

HF BLOG