De sterren van Het Russische theater in Tsjechovs grimmige stuk over het menselijk tekort

Ivanov

Luc Bondy, Theatre of Nations

U kijkt nu naar een voorstelling uit het archief van Holland Festival

AFGELAST

Ivanov wordt afgelast wegens ziekte van regisseur Luc Bondy, die de voorstelling niet dit jaar in Moskou zal maken.

Hiervoor in de plaats komt De Kersentuin uitgevoerd door het Maly Drama Theatre Sint Petersburg, in regie van Lev Dodin.

IVN_5253 breed

BIOGRAFIEËN

Luc Bondy (Zürich, Zwitserland, 1948) werd opgeleid aan de theateropleiding van mime-legende Jacques Lecoc en maakte zijn theaterdebuut bij het Théâtre Universitaire International in Parijs met een enscenering van een novelle van Gombrowicz. Sinds 1971 maakte hij in totaal meer dan zestig theaterproducties. Hij werkte vooral in Duitsland, waar hij stukken van vele grote toneelschrijvers op de planken bracht: Genet, Büchner, Fassbinder, Ionesco, Shakespeare, Goethe, Ibsen, Botho Strauß, Beckett en ga zo maar door. Van 1985 tot 1987 was hij artistiek codirecteur van de Schaubühne Berlin onder Peter Stein, die hij daarna opvolgde. Belangrijke ensceneringen uit die tijd waren onder andere Marivaux’ Triumph der Liebe (1985), Molières Der Menschenfeind (1987) en Botho Strauß’ Die Zeit und das Zimmer (1989) en Schlußchor (1992). Ook regisseerde hij veel stukken buiten Berlijn, zoals Schnitzlers Das weite Land (1984) en Shakespeares Wintermärchen (1988) in Nanterre, Schnitzlers Der einsame Weg (1988) in het Théâtre Renaud-Barrault in Parijs, Ibsens John Gabriel Borkman (1993) in Lausanne en Botho Strauß’ Das Gleichgewicht (1993) bij de Salzburger Festspielen (1993). Ook maakt hij films: Die Ortliebschen Frauen (1981), Das weite Land (1986) en Ne fais pas ça (2003).

In 1997 werd Bondy directeur theater van de Wiener Festwochen, een prestigieus theaterfestival in Wenen. Van 2002 tot en met 2013 was hij daar intendant. In het Wiener Burgtheater maakte hij een lange serie voorstellingen, met onder andere Tsjechovs Möwe, Yasmina Reza’s Drei Mal Leben, Handkes Die schönen Tage von Aranjuez en Molières Tartuffe. In Londen ensceneerde Bondy onder andere Martin Crimps Cruel and Tender (2004) en Sweet Nothings, een bewerking van Schnitzlers Liebelei (2010). Sinds 2012 is Bondy intendant van het Parijse Odéon-Théâtre de l’Europe. Daar maakte hij onder andere Pinters Die Heimkehr en Marivaux’ Les Fausses Confidences.

Naast toneelwerk maakt Bondy ook operaregies, zoals Wozzeck (1976) in Hamburg, Così fan tutte (1986) bij De Munt in Brussel, Salome (1992) bij de Salzburger Festspielen, Don Carlos (1996) in Parijs, Brittens The Turn of the Screw (2001) en Händels Hercules (2004) bij het Festival d’Aix-en-Provence, Idomeneo (2005) bij het Teatro alla Scala in Milaan, Tosca (2009) bij het New-Yorkse Met en Charlotte Salomon (2014) bij de Salzburger Festspielen. Sinds 1993 werkt Bondy veelvuldig samen met componist Philippe Boesmans. Na hun enscenering van Schnitzlers opera Reigen schreef Bondy libretto’s voor diens opera’s Wintermärchen (1999) en Julie (2005) bij De Munt in Brussel en voor Yvonne, Princesse de Bourgogne (2009) bij de Opéra Garnier Paris. Gedurende zijn loopbaan won Bondy vele prijzen, waaronder de Nestroy-Theaterpreis voor Die Möwe (2000). Bij zijn afscheid van de Wiener Festwochen in 2013 kende de stad Wenen hem het Goldenes Ehrenzeichen für Verdienste toe. In 2014 werd hij in Frankrijk benoemd tot Officier de la Légion d’Honneur.

Theatre of Nations werd in 1987 opgericht als het Friendship of Nations Theatre. In 1991 kreeg het zijn huidige naam. Het is een van de meest veelzijdige theaters in Rusland en neemt een unieke plaats in tussen de culturele instellingen van zijn land. Onder leiding van artistiek directeur en acteur Evguéni Mironov onderneemt en ontwikkelt het theater een grote verscheidenheid aan voorstellingen binnen alle denkbare genres en trends, en organiseert het diverse nationale en internationale festivals. Verder produceert het State Theatre of Nations eigen voorstellingen en speelt het een centrale rol in het opleiden van een nieuwe generatie theatermakers. Ook grote namen uit het Europese theater worden uitgenodigd om hier hun werk te tonen, onder wie actrice Marina Vladi, regisseur Peter Stein en dansgezelschap Parsons Dance. Mironov is tevens een van de artistiek directeurs van het Russische Territory Festival en lid van de Raad voor Cultuur en Kunst, onder auspiciën van de president van de Russische Federatie. Met Circo Ambulante van de maatschappijkritische Russische regisseur Andrej Moguchiy was dit gezelschap in 2013 te zien op het Holland Festival. In 2010 stond het Theatre of Nations op het festival met Shukshin’s Stories, in regie van de Letse regisseur Alvis Hermanis.

IVN_5015 half breed IVN_4801 half breed

CREDITS

regie
Luc Bondy
naar
Anton Tsjechov
toneelbeeld
Richard Peduzzi
kostuums
Moidele Bickel
productie
Theatre of Nations
met o.a.
Yevgeny Mironov (Ivanov)
Chulpan Khamatova (Anna Petrovna)
Vladimir Kalisanov (Shabelsky)
Dmitry Maryanov (Borkin)
Igor Gordin (Lebedev)
Marianna Shults (Babakina)
Yulia Svezhakova (Zinaida Savvishna)
Dmitry Serdyuk (Lvov)
Olga Volkova/ Olga Lapshina (Avdotya Nazarovna)