30 dansers in nieuw werk van Emio Greco en Pieter C. Scholten

Extremalism

Het lichaam in opstand - Le corps en révolte

Emio Greco | Pieter C. Scholten
Ballet National de Marseille & ICKamsterdam

U kijkt nu naar een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Wat doet een lichaam in een extreme situatie? Of hoe overleeft het juist in een hele minimale setting? Ook na 20 jaar aan de top van de internationale danswereld is het vizier van choreografenduo Emio Greco en Pieter C. Scholten nog steeds gericht op nieuwe uitdagingen. In Extremalism introduceren zij twee motieven: het lichaam in opstand en het lichaam van het ballet. Het bewegingsidioom dat zij in de afgelopen 20 jaar hebben ontwikkeld voor het klassiek getrainde lichaam van Emio Greco wordt overgedragen op de grote groep dansers van Ballet National de Marseille en ICKamsterdam. Dertig lichamen die reflecteren op de grote vragen van vandaag. Extremalism is een unieke Europese samenwerking van twee dansgezelschappen, het Franse balletgezelschap Ballet National de Marseille en ICKamsterdam, het platform voor de hedendaagse dans in Nederland. Beide gezelschappen staan onder leiding van Emio Greco en Pieter C. Scholten. Extremalism kent een dubbelpremiere: na het Holland Festival is de productie ook de openingsvoorstelling van Montpellier Danse.

ACHTERGRONDINFORMATIE

De internationale dansproductie Extremalism is een unieke Europese samenwerking, waarbij de krachten van twee dansgezelschappen, Ballet National de Marseille en ICKamsterdam, worden gebundeld. Het is een multidisciplinaire voorstelling, gedanst door 30 dansers, 24 uit Marseille en 6 uit Amsterdam. Afkomstig van twee gezelschappen met elk een eigen specifieke achtergrond in ballet en hedendaagse dansvormen. Deze grootschalige jubileumvoorstelling viert tevens de 20-jarige samenwerking tussen het choreografenduo Emio Greco en Pieter C. Scholten.

Wat doet een lichaam in een extreme situatie? Of hoe overleeft het juist in een hele minimale setting? Kortom, hoe reageert een lichaam op crisis? Door de kracht van het lichaam breekt Extremalism uit een crisis als Houdini uit zijn ketens. 30 dansers, 30 lichamen, 30 reflecties op het vandaag: Wat is de impact van honger op een lichaam? Van overvloed? Stress? Migratie? Digitalisering? Overbevolking? Seksualisering? Privacy? Stigmatisering van de Ander?

Twintig jaar geleden begon de samenwerking tussen Greco en Scholten met de zoektocht naar een nieuwe vorm van dans voor het klassiek geschoolde danserslichaam van Greco. Inmiddels staan ze aan het hoofd van stadsgezelschap ICKamsterdam, een platform voor hedendaagse dans in Nederland, en van het befaamde Franse gezelschap Ballet National de Marseille. Twee motieven staan centraal in hun werk voor de komende jaren: ‘het lichaam in opstand’ en het ‘lichaam van het ballet’. Grenzen worden opnieuw verlegd, identiteiten sprokkelen naar gemene delers, en lichamen zoeken naar een synergie tussen zichzelf en de ander.

Extremalism vormt de vierde voorstelling in de serie rond het thema ‘het lichaam in opstand’. Met deze reeks van vijf voorstellingen wordt het lichaam gebruikt om de veranderende samenleving in kaart te brengen. Na eerdere delen van de serie, zoals Addio alla fine (Holland Festival, 2012), L’Etranger/ One man without a cause (2013) en De Soprano’s (2014), benadert Extremalism het thema op een nieuwe manier.

Met Extremalism grijpen Emio Greco en Pieter C. Scholten terug naar de kwaliteiten die hun vroegere werk definieerden: de eigen lichaamstaal en het ‘extremalisme’ (een samentrekking van ‘extreem’ en ‘minimalisme’). Ze zetten dit in om een balans op te maken van het nu (OGGI), met een glimp naar het verleden (IERI) en een handreiking naar de toekomst (DOMANI).

Het monumentale lichtsculptuur Chain Reaction van kunstenaar Henk Stallinga vormt het decor van Extremalism. Chain Reaction is een aaneenschakeling van ringlampen draaiend zoals de aarde ten opzichte van de zon. Door de trage wenteling en de afstelling van het licht verbeeldt de installatie het voortdurend verstrijken van de tijd, een technologisch extreme sculptuur in een minimalistische verschijning. Het is het vertrekpunt én ankerpunt voor het toneelbeeld van de voorstelling.

Extremalism viert zijn dubbelpremière zowel in Nederland als in Frankrijk, in het Holland Festival en - als openingsvoorstelling van - Montpellier Danse. Het is tevens de vierde Holland Festivalvoorstelling van Greco en Scholten, na Rimasto Orfano (2002), het tweeluik rond Dante’s La Divina Commedia: [purgatorio] IN VISIONE en [purgatorio] POPOPERA (beide in 2008) en het eerder genoemde Addio alla fine (2012). De voorstelling behoort tot het meest ambitieuze en omvangrijke in hun oeuvre, en is wat betreft schaalgrootte, met 30 dansers op het toneel in tijden van schaarste en besparingen, een viering van de hedendaagse dans en de kracht van het lichaam. Een schreeuw in crisistijd.

Greco en Scholten: “Na 20 jaar samenwerken nemen we onvermijdelijk het verleden met ons mee, maar enkel om een voorzichtige blik op de toekomst te werpen. Extremalism is geen retrospectief, het is een voortschrijdende zoektocht naar een balans zonder evenwicht. Ook na 20 jaar is dat nu eenmaal de motor van ons artistieke werk.”

Extremalism © Alwin Poiana (3)_breed.jpg

BIOGRAFIEËN

Emio Greco (Brindisi, 1965) en Pieter C. Scholten (Vlaardingen, 1963) werken sinds 1995 samen in een gemeenschappelijke zoektocht naar nieuwe dansvormen. Greco volgde zijn dansopleiding aan het Centre de Danse International Rosella Hightower in Cannes en begon zijn danscarrière bij het Ballet Antibes Cote d’Azur. Van 1993 tot 1996 danste Greco in het werk van beeldend kunstenaar en regisseur Jan Fabre en van 1996 tot 1998 werkte hij aan verschillende producties samen met de Japanse choreograaf Saburo Teshigawara. Scholten studeerde drama en regisseerde aanvankelijk theatervoorstellingen over historische personages zoals Oscar Wilde, Yukio Mishima en Pier Paolo Pasolini. Hij werkte met verschillende choreografen als dansdramaturg. In 1995 ontwikkelde hij de Dance Instants, korte ‘work-in-progress’ projecten voor choreografen en dansers. Voor beide kunstenaars is de zoektocht naar een nieuwe dramaturgie van het lichaam een belangrijke drijfveer.

Greco en Scholten creëerden in 1995 hun eerste gezamenlijke werk: de solo Bianco, dat het eerste deel werd van de trilogie Fra Cervello e Movimento (Tussen brein en beweging). In datzelfde jaar schreven zij een manifest met 7 dansprincipes en de invloed daarvan op het lichaam en de toeschouwer. In 1996 richtten ze het dansgezelschap Emio Greco | PC op. Na de internationaal succesvolle dansproducties die Greco en Scholten tussen 1996 en 2001 maakten, verlegden zij met hun dansgezelschap hun grenzen naar opera, muziek, film en andere multidisciplinaire richtingen. Voor het Edinburgh International Festival regisseerden ze twee opera’s, Orfeo ed Euridice en The Assassin Tree. In samenwerking met Toneelgroep Amsterdam maakten ze de voorstelling Teorema. In 2004 volgde het doorlopend dansmuziekproject met de Zwitserse componist Hanspeter Kyburz, Double Points: +. Deze interdisciplinaire uitstappen leidden tot de productie van het drieluik dat geïnspireerd is op Dante’s La Divina Commedia. In 2006 ging het eerste deel, HELL, in première. In 2008 volgde het tweede deel [purgatorio] IN VISIONE en [purgatorio] POPOPERA, in het Holland Festival. In 2010 ging het derde deel you PARA | DISO in première. In 2012 waren Greco en Scholten voor het laatst op het Holland Festival te zien, met een terugkeer naar de pure dans: het locatieproject Addio alla Fine. Hiermee werd de serie ‘het lichaam in opstand’ gelanceerd, een project dat een vervolg kreeg met L’Etranger/One Man without a Cause (2013/14) en De Soprano’s (2014, i.s.m. Opera Zuid). De serie wordt gecompleteerd met Extremalism (2015) en Kindertotenlieder (2017).

Greco en Scholten werden voor hun werk bekroond met diverse prijzen, waaronder de VSCD ‘Zwaan’ prijs voor beste dansproductie 2011–2012 voor de voorstelling ROCCO, en voor HELL wonnen zij de prijs voor beste dansvoorstelling in 2006 van het Syndicat professionnel de la Critique de Théâtre, Musique et Danse (Parijs).

EmioGreco PieterCScholten half breed Extreamlism half breed

In 2009 besloten Greco en Scholten al hun creatieve activiteiten te bundelen in het door hen geïnitieerde International Choreographic Arts Centre(ICKamsterdam). Een kunstenplatform voor de dans, gebouwd op drie pijlers: Gezelschap (het produceren van dansvoorstellingen voor binnen- en buitenland met een basisgezelschap van 6 dansers), Gastkunstenaars (het artistiek en zakelijk bijstaan van jong talent en co-produceren van bewezen talent en artist associates) en Academie (de overdracht van kennis op het gebied van de danspraktijk, door middel van onderzoek, debatten en educatieve projecten). Het werk van ICKamsterdam vindt plaats binnen een lokale, nationale en internationale context. In 2013 werd ICKamsterdam benoemd tot Stadsgezelschap Dans van Amsterdam en werd daarmee een belangrijke speler in de internationale dansontwikkeling van de stad. Naast het opbouwen van een hedendaags repertoire en het produceren van voorstellingen brengen Greco en Scholten via ICKamsterdam dans ook geregeld in relatie met andere kunstvormen en disciplines. Zo werkten ze samen met, onder andere, de Parijse modeontwerper Jean Paul Gaultier (met dansers op de catwalk in de prêt-à-porter zomershow van 2009). Met de Italiaanse parfumeur Alessandro Gualtieri creëerden ze het parfum you PARA | DISO: een uniek project waarbij de dans zich verbindt met geur. Daarnaast werkten ze samen met het Italiaanse bedrijf Moleskine en namen deel aan de Moleskine Detour tentoonstelling in de MoMA Design Store, Tokio. De partners van ICKamsterdam voor de komende jaren zijn, naast Ballet National de Marseille, onder andere Theater De Meervaart (NL), Opera Zuid Maastricht (NL), Frascati Amsterdam (NL), Stadsschouwburg Amsterdam (NL) en Het Nationale Ballet (NL). ICKamsterdam wordt gefinancierd door het Fonds Podiumkunsten, de Gemeente Amsterdam en stichting AMMODO.

In september 2014 werden Emio Greco en Pieter C. Scholten benoemd tot directeuren van het Ballet National de Marseille (BNM). Een internationaal toonaangevend dansgezelschap bestaande uit 30 dansers, en gekenmerkt door een stijl die de traditionele grenzen tussen ballet en hedendaagse dans overschrijdt. Het BNM werd in 1972 opgericht door Ronald Petit (1924-2011) na een lange carrière als danser en invloedrijk choreograaf. Al vanaf de eerste voorstelling, Pink Floyd Ballet, die in 1972 in première ging in het Palais des Sports, combineert het gezelschap klassieke en moderne dans. De voorstelling was een groot succes, mede dankzij een live-optreden van Pink Floyd op de premièreavond. In 1992 werd het BNM tevens uitgebreid met een educatieve tak: de École Nationale Supérieure de Danse de Marseille, inclusief een nieuw gebouw met diverse repetitieruimtes en een zaal voor 300 toeschouwers. Per jaar beginnen hier 120 dansers aan een negenjarige opleiding. Momenteel staat het École Nationale Supérieure de Danse de Marseille onder leiding van Daniel Hermann. Net als ICKamsterdam is BNM behalve dansgezelschap ook een ‘Centre Chorégraphique National’, een choreografisch kunstencentrum dat de ontwikkeling van de dans als doel heeft. De choreografen zullen tegelijkertijd in Amsterdam en Marseille werken aan een lokale en internationale samenwerking. Tijdens het Holland Festival staan er in Extremalism 24 dansers uit Marseille op het podium.

Studio Stallinga is de organisatie achter de Nederlandse vormgever en beeldend kunstenaar Henk Stallinga. Wereldwijd bezitten musea, waaronder het MoMa in New York en het Stedelijk Museum in Amsterdam, werken van hem in hun permanente collecties. In Extremalism zal de lichtsculptuur Chain Reaction te zien zijn. De sculptuur is tevens onderdeel van een reizende solotentoonstelling in Japan. Net zoals veel ander werk van Studio Stallinga bevindt dit object zich op het snijvlak van kunst en techniek, van sculptuur en poëzie.

 

N.B.: Ballet National de Marseille wordt gesteund door: Ministerie van Cultuur en Communicatie Frankrijk, de stad Marseille en de Regionale Raad van de Provence-Alpes- Côte d’Azur.

 

Het International choreographic Arts Centre (ICKamsterdam) is een platform dat onder artistieke regie staat van Emio Greco en Pieter C. Scholten. ICKamsterdam is het dansgezelschap van de stad Amsterdam en wordt gesteund door het Fonds Podium Kunsten, de gemeente Amsterdam en EU Cultuur.

Valgeir Sigudsson_half breed lichtsculptuur_half breed

CREDITS

concept, choreografie
Emio Greco | Pieter C. Scholten
dans
30 dansers van Ballet National de Marseille en ICKamsterdam
muziek
Valgeir Sigurðsson
lichtsculptuur
Studio Stallinga
dramaturgie
Jesse Vanhoeck
licht
Henk Danner
geluid
Pieter C. Scholten
kostuums
Clifford Portier
productie
ICKamsterdam , Ballet National de Marseille
coproductie
Holland Festival, Montpellier Danse, Maison de la Culture d’Amiens, Napoli Teatro Festival
met steun van
Ammodo