Agon

Het Nationale Ballet in samenwerking met Het Concertgebouworkest

U kijkt nu naar een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Agon is het Griekse woord voor strijd, wedstrijd, marteling of doodsstrijd; dit verhaalloze ballet zou met kunnen beschouwen als een sportieve schermutseling van atletische dansers. Hierbij liet Balanchine zich inspireren door zeventiende-eeuwse Franse hofdansen die het uitgangspunt waren voor Stravinsky’s muziekstuk, alsook door traditionele Russische volksdans en moderne Amerikaanse jazzdans, ook al zijn de dansthema’s steeds gebaseerd op de academische (klassieke) techniek.

Duo Concertant is een pas de deux van choreograaf Nils Christe, in 1984 in opdracht gemaakt voor het tweede dansprogramma van Alexandra Radius en Han Ebbelaar: Duetten voor ballet en muziek uit datzelfde jaar. Het ballet werd recent – met succes – onder meer uitgevoerd in China, toen Alexandra Radius en Han Ebbelaar deel uitmaakten van een officiële delegatie – o.l.v. Minister Brinkman – naar dat land.
Het ballet bestaat uit de volgende delen: Cantilène, Eglogue 1, Eglogue 2, Gigue en Dithyrambe.

Die Totensinsel is de naam van één van de bekendste schilderijen van Arnold Böcklin, dat Rachmaninof inspireerde tot een compositie met dezelfde naam. Het ballet gaat uit van associaties, die opgeroepen worden door de muziek en door die klank – Dodeneiland – maar is verder zonder verhaal, zonder thema, zonder symboliek.

Voor Collective Sympony (Gemeenschappelijke symfonie) hebben de drie huischoreografen van Het Nationale Ballet samengewerkt waarbij zij Stravinsky’s Symfonie in C onderling verdeelden. Wanneer A, B en C de bijdragen aanduiden van achtereenvolgens Rudi van Dantzig, Hans van Manen en Toer van Schayk, dan is de volgorde waarin zij werkten: drie korte inleidingen volgens het schema A-C-B, vervolgens uitwerkingen in vijf grotere dansepisodes A-B-C-B-A en een afsluiting ABC.

Programma

1. Agon
(George Balanchine/Igor Stravinsky)
2. Duo Concertant
(Nils Christe/Igor Stravinsky)

Pauze

3. Dodeneiland
(Toer van Schayk/Sergei Rachmaninof)

Pauze

4. Collective symphony
(Rudi van Dantzig – Hans van Manen – Toer van Schayk/Igor Stravinsky)

CREDITS

choreografieën
George Balanchine, Nils Christe, Toer van Schayk, Rudi van Dantzig, Hans van Manen
choreografieën
Igor Stravinsky, Serge Rachmaninoff
viool
Jaap van Zweden
piano
Ronald Brautigam
orkest
Concertgebouworkest
dirigent
Lucas Vis