Over HF

Informatie over Holland Festival.

Mission Statement

Wij geloven dat kunst een wezenlijk en onmisbaar bestanddeel van het leven vormt of zou moeten vormen. Om haar intrinsieke kracht en waarde als ‘kunst om de kunst’, maar ook omdat kunst mens- en wereldbeelden kan tonen die onze blik veranderen en verrijken.

Kunstenaars die wij uitnodigen, werken internationaal, overschrijden vaak de grenzen tussen de verschillende kunstdisciplines, schuwen het grote gebaar niet en staan middenin de maatschappij. Naast het presenteren van grote namen zoals Igor Stravinsky en Karlheinz Stockhausen, Robert Wilson en Fairouz, is het festival er op gericht om de nieuwe sterren te presenteren. In de afgelopen jaren waren dat bijvoorbeeld Simon Stone, Christiane Jatahy en Joël Pommerat. In 2017 introduceert het festival in Nederland: het Stanislavsky Electrotheatre, collectief Saint Genet met regisseur Derrick Ryan Claude Mitchell, beeldend kunstenaar/choreograaf Dimitris Papaioannou, choreografen José Vidal en Reggie (Reg Roc) Gray, filmmaker Bouchra Khalili, collectief åyr en poppenspeler Dan Hurlin.

Het Holland Festival zorgt voor onvergetelijke ervaringen, en toont via de verbeelding van de kunstenaars een glimp van wat of hoe de wereld is en zou kunnen zijn. Het festival biedt ‘serious pleasure’ aan een nieuwsgierig, breed en divers publiek.

Jaarverantwoording

Jaarverantwoordingen worden na goedkeuring van de account gepubliceerd. Aan de rechterkant van de pagina is de jaarverantwoording in PDF te openen.

Beleidsplan

Het beleidsplan 2013 - 2016 van het Holland Festival is aan de rechterzijde van de pagina in in PDF te openen.

ORGANISATIE

RAAD VAN TOEZICHT
Martijn Sanders, voorzitter
Gert-Jan van den Bergh
Mavis Carrilho
Ben Noteboom
Tom de Swaan

DIRECTIE
Ruth Mackenzie, artistiek directeur
Annet Lekkerkerker, zakelijk directeur


PROGRAMMERING
Annemieke Keurentjes, programmeur theater & dans
Jochem Valkenburg, programmeur muziek en muziektheater
Ravian van den Hil, assistent programmeur

COMMUNICATIE & MARKETING
Norbert Bode, hoofd
Erna Theys
Gertjan Pruim
Jill Pisters
Laura Reijnders, perschef
Vincent Kouters, tekstschrijver
Runa Stam, ticketingcoördinator
Henny Knap-Go, archivaris

Iris Istha, stagiaire


DEVELOPMENT
Leonie Kruizenga, hoofd
Esther van der Veldt
Nicole Mooij

PRODUCTIE
Han van Poucke, hoofd
Sigi Giesler, projectcoördinator aus LICHT
Ad van der Koog
Floortje Halters
Djoere de Jong
Hidde Bisschop
Hans Oosterhaven
Sara Faye van der Ploeg
Janneke den Engelsen
Stephan van Steenveldt
Daniel Kuipers
Romy Rigter
Dymphey Tese
Jill Nieuwland, stagiaire 

TECHNISCHE PRODUCTIE
Peter Romkema, coördinator
Tiedo Wilschut

FINANCIËN
Servaas Hensen, hoofd
Ingrid Baltus
Ellen Bijsterbosch

BUREAUMANAGEMENT
Annick Fransen, directiesecretaresse
Rianne Meehan, directiesecretaresse a.i.
Lara ter Braak

Raad van Toezicht

Martijn Sanders, voorzitter
Martijn Sanders was tot 2006 directeur van het Concertgebouw Amsterdam en is sindsdien als adviseur en/of toezichthouder betrokken bij diverse bedrijven en instellingen. Op 11 maart 2009 is Martijn Sanders benoemd tot voorzitter van het bestuur, nu Raad van Toezicht, van Stichting Holland Festival. De voorzitter van de Raad van Toezicht is tevens voorzitter van de Board of Governors die op 3 juni 2010 is opgericht.
Naast dit voorzitterschap bekleedt Sanders ook de volgende functies: bestuursvoorzitter van de Rembrandt Vereniging, het Internationaal Franz Liszt Piano Pianoconcours; voorzitter Stichting Erasmusprijs en Intermusica, lid bestuur Armando Stichting en Gergiev Festival Rotterdam; member of the Artistic Committee of the Borletti-Buitoni Trust Foundation en lid College van Toezicht op het Auteursrecht. Sinds medio 2014 is hij tevens als senior consultant verbonden aan het bureau Wonderbird. 

Gert-Jan van den Bergh
Gert-Jan van den Bergh is oprichter van Berg Stoop & Sanders Advocaten te Amsterdam en voorzitter van het Bestuur van de Stichting Jan Pietersz.Huis. Voorheen was hij werkzaam bij Olwine Connely Chase O’Donell Wyher in New York en bij Stibbe in de praktijkgroep Intellectuele Eigendom. Daarnaast was hij Raadsheer Plaatsvervanger Hof Amsterdam, Voorzitter bestuur Prins Bernhard Cultuurfonds afd. Amsterdam, lid bestuur van de Stichting Het Rembrandthuis Amsterdam, lid bestuur van het Orkest Amsterdam Sinfonietta, lid bestuur Vrienden van het Nexus Instituut en van The International Gustav Mahler Foundation. 


Mavis Carrilho
Mavis Carrilho is zelfstandig adviseur en executive coach. Zij heeft ruim twintig jaar ervaring als organisatieadviseur en interim-manager in de profit- en non-profitsector. Op 10 september 2010 is Mavis Carrilho toegetreden tot bestuur/Raad van Toezicht Stichting Holland Festival. Daarnaast maakt zij deel uit van de Raad van Toezicht van het Fonds Podiumkunsten, is zij voorzitter van de Week van de Amateurkunst en penningmeester van Stichting Julius Leeft. Verder is zij commissaris bij woningcorporatie Ymere. 

Ben Noteboom 
Ben Noteboom is op 11 januari 2012 benoemd tot lid van bestuur/Raad van Toezicht Stichting Holland Festival. Hij is tevens bestuurslid bij de Stichting VUmc CCA, lid van de Raad van Commissarissen van Ahold, lid van de Raad van Advies NCOI en van de Raad van Advies van Right to Play. Daarnaast is hij voorzitter van Stichting Prioriteit Ordina.

Tom de Swaan
Tom de Swaan is Chairman of the Board of Directors van Zurich Insurance Group. Hij is Vice-Voorzitter van de Raad van Commissarissen van Koninklijke DSM N.V., Voorzitter Raad van Toezicht van het Antoni van Leeuwenhoek - Nederlands Kankerinstituut, Chairman van de Board of Trustees van het van Leer Jerusalem Institute. Hij is bovendien lid van het Bestuur cq  Raad van Toezicht van diverse culturele instellingen (Holland Festival, Liszt Concours, Erasmus Prijs). De heer de Swaan was in het verleden naast zijn professionele werkzaamheden reeds actief bestuurlijk betrokken bij vele theater-, muziek- en culturele organisaties zoals o.a. het Joods Historisch Museum, de Nederlandse Opera, het Concertgebouworkest, het Muziektheater en de Vereniging Hendrick de Keyser.Directie

Ruth Mackenzie
Ruth Mackenzie is sinds 2014 artistiek directeur van het Holland Festival. Daarnaast is zij tevens interim CEO en Creative Diretor van The Space in London (tot eind april) en adviseur 14-18 Now, Imperial war Museum London. In Groot-Brittannië bekleedt zij de volgende nevenfuncties: voorzitter Improbable, bestuurslid Cass Foundation, lid Tate Modern Advisory Council, lid National Campaign for the Arts en lid Warwick Commission. 

Annet Lekkerkerker

Annet Lekkerkerker is sinds 1 oktober 2009 zakelijk directeur van Stichting Holland Festival. Zij is lid van de Raad van Toezicht van de Stichting Muziek- en Danscentrum den Haag, bestuurslid van de Sikkens Foundation, de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam en Stichting Toneelschuur/Toneelschuurproducties. Zij heeft zitting in de NTR Adviesraad en de commissie van Advies van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Zij is voorzitter van het ACI (Amsterdams overleg Culturele Instellingen).

 

 

 

 

Eerste voorstelling

De eerste voorstelling van het Holland Festival vond plaats op 15 juni 1948 in de Stadsschouwburg Amsterdam. Uitgevoerd werd Pelléas et Mélisande door de Wagnervereeniging (met een geheel Franse rolbezetting)

Genres

Het Holland Festival toont klassieke en eigentijdse muziek, opera, muziektheater, klassiek en eigentijds theater, dans, multidisciplinaire theaterproducties, popmuziek, wereldmuziek, film en incidenteel presentaties van diverse beeldende kunstvormen.

Locaties / accommodaties 2014

Muziekgebouw aan 't IJ, Nationale Opera & Ballet, Stadsschouwburg Amsterdam, Westergasfabriek (Zuiveringshal West, Transformatorhuis, Gashouder), Het Concertgebouw, Koninklijk Theater Carré, Ziggo Dome, Bimhuis, Theater Bellevue, Amsterdam Roest / Van Gendthallen, Food Center Amsterdam, Looiersgracht 60, Oosterpark, DoubleTree by Hilton Hotel, Vondelpark Openluchttheater, Universiteitstheater, SPUI25 EYE, Comedy Theater in de Nes, De Nieuwe Anita, CREA, ICK-studio, passage Rijksmuseum Amsterdam.

Aantal bezoekers

Jaar  Periode

Aantal producties / voorstellingen

Aantal bezoekers  Toelichting
2015 30 mei - 23 juni  45 producties, 100 voorstellingen  69.000  
2014 1 - 29 juni

56 producties, 159 voorstellingen

115.000  inclusief 33.000 bezoekers van War Horse
2013 1 - 28 juni

47 producties, 112 voorstellingen

69.500  
2012 1 - 28 juni 52 producties, 120 voorstellingen 74.000  
2011 1 - 26 juni 52 producties, 164 voorstellingen 86.026  
2010 1 - 23 juni 53 producties, 112 voorstellingen 69.408  
2009 4 - 28 juni 39 producties, 94 voorstellingen 73.139  
2008 31 mei - 22 juni 43 producties, 93 voorstellingen 71.593  
2007 29 mei - 24 juni 42 producties, 92 voorstellingen 70.431 60-jarig jubileum
2006 2 - 25 juni 42 producties, 101 voorstellingen 65.000  
2005 1 - 26 juni 36 producties, 71 voorstellingen 65.765  
2004 4 - 27 juni 29 producties, 77 voorstellingen 95.450 incl. Amsterdam Roots Festival
2003 5 - 29 juni 36 producties, 177 voorstellingen 105.362 incl. Amsterdam Roots Festival
2002 7 - 22 juni 9 producties, 22 voorstellingen 71.054 kleine editie, incl. Amsterdam Roots Festival

Medewerker Ticketing (M/V)

Het Holland Festival zoekt per direct een accurate en ervaren

Medewerker Ticketing (M/V)

15 maart – mei 2017 80% per week
juni 2017 100% per week

De medewerker Ticketing maakt deel uit van de afdeling Communicatie & Marketing en verwerkt samen met de coördinator ticketing de kaartverkoop voor de voorstellingen van het Holland Festival. De medewerker Ticketing werkt nauw samen met de kassa van Stadsschouwburg Amsterdam die het kaartverkoopsysteem faciliteert.

De medewerker Ticketing is mede verantwoordelijk voor:

  • Uitvoering van de set up in Pro Venue in overleg met Coördinator Ticketing
  • Voorbereiding en aansturing van tijdelijke locatiekassa’s
  • Beheer van kaartverkooproutines en contingenten
  • Verwerking van bestelformulieren van publiek, pers en sponsors
  • Contact met publiek en genodigden over kaartverkoop
  • Verzorgen van actuele informatie voor theaterkassa’s van de verschillende festivallocaties
  • Verzorgen van verkooprapportages
  • Placering van genodigden bij onder meer de openingsvoorstelling

Voor deze functie is ervaring als medewerker kaartverkoop in een soortgelijke instelling een vereiste. Daarnaast beschik je bij voorkeur over een goede kennis van het kaartverkoopsysteem Pro Venue. Je bent accuraat, communicatief en in staat gestructureerd en oplossingsgericht te werken. 

Het Holland Festival biedt je een inspirerende en levendige werkomgeving bij een van Nederlands meest prestigieuze podiumkunstenfestivals. Salariëring geschiedt conform de arbeidsvoorwaarden cao Nederlands Theater. 

Stuur vóór 22 februari 2017 jouw brief met CV naar het Holland Festival, t.a.v. Norbert Bode, Hoofd Communicatie & Marketing, norbert.bode@hollandfestival.nl o.v.v. ‘Sollicitatie’. 

Voor informatie: Runa Stam, coördinator Ticketing, tel: (020) 788 21 21.

 

 

 

stage Development

Ben je geïnteresseerd in fondsenwerving en communicatie en heb je een passie voor internationale podiumkunsten? Het Holland Festival zoekt voor het 70-jarig bestaan een stagiair(e) development. 

Holland Festival 2017 – 70-jarig bestaan
Het Holland Festival werd in 1947 opgericht en is het oudste en grootste internationale podiumkunstenfestival in Nederland. Al bijna 70 jaar presenteert het Holland Festival in de maand juni op de grote podia van Amsterdam en op onverwachte locaties ongeveer 45 toonaangevende voorstellingen op het gebied van opera, dans, muziek, muziektheater, theater uit de hele wereld. Het Holland Festival heeft excellentie hoog in het vaandel staan en introduceert naast wereldberoemde makers ook veelbelovende artiesten in Nederland. 

Development
De afdeling Development is onderdeel van het vaste Holland Festivalteam en richt zich op het verwerven van financieel draagvlak voor het festival bij particulieren, bedrijven en fondsen. Dankzij deze essentiële steun wordt de internationale programmering van het Holland Festival mede mogelijk gemaakt. In 2017 vieren we met bestaande Vrienden en partners het 70-jarig bestaan en worden er extra activiteiten georganiseerd om het jubileumjaar te financieren. De afdeling Development zoekt een stagiair(e) die zich, naast algemene en ondersteunende werkzaamheden, bezighoudt met het uitwerken en uitvoeren van het speciale programma in het kader van het 70-jarig bestaan. 

Stageperiode
Stageperiode: 4 maanden, inclusief het festival
Start: 1 maart 2017
Aantal uur: 24 uur in de week

Werkzaamheden
De werkzaamheden zijn tweeledig. Naast algemene en ondersteunende werkzaamheden voor de afdeling Development werk je mee aan de communicatie en organisatie van diverse development activiteiten rondom de jubileumeditie.

Taken:
- Mede organiseren van activiteiten voor huidige particulieren,
  bedrijven en sponsoren; 
- Meedenken over en uitvoeren van communicatie rondom de
  developmentactiviteiten in 2017;
- Uitwerken van nieuwe geefmogelijkheden in het kader van de 70e
  verjaardag; 
- Research doen en prospects in kaart brengen, onder andere met
  het doel de aanwas van particulieren (met name de Jonge
  Begunstigers) te vergroten;
- Algemene ondersteuning ten behoeve van de afdeling
  Development, zoals het verrichten van administratieve taken;

Op diverse momenten binnen en buiten het festival wordt je gevraagd om buiten kantooruren ondersteunende taken uit te voeren op relatie-events van het festival.

Profiel
Je bent ondernemend, je kunt zelfstandig werken en je houdt van aanpakken. Je vindt het een uitdaging om mee te denken hoe het Holland Festival zijn (financiële) draagvlak kan vergroten. Tijdens de stage ben je onderdeel van een dynamisch festivalteam en leer je de werkzaamheden van de afdeling Development goed kennen. 

- Bezig met of een afgeronde relevante zakelijke/ commerciële
  HBO- of WO opleiding (bijvoorbeeld Cultureel Ondernemerschap
  of Communicatie); 
- Zelfstandig kunnen werken, er is ruimte voor initiatief;
- Kunnen omgaan met complexe verhoudingen en kunnen werken
  binnen een team; 
- Goede communicatieve en organisatorische vaardigheden;
- Representatief, flexibel en praktisch; 
- Affiniteit met internationale podiumkunsten.

Wat kun je verwachten?
Een uitdagende en gevarieerde stageplek in een bruisende festivalomgeving. Samen met het vaste team en diverse tijdelijke medewerkers en stagiaires, ben je onderdeel van het Holland Festival 2017, een van de culturele hoogtepunten in Nederland. Vanaf maart tot en met juni lever je een belangrijke bijdrage aan de afdeling Development waarmee het festival mede mogelijk wordt gemaakt. Je ontvangt een stagevergoeding van € 450 per maand bij een full time werkweek.

Heb je interesse?
- Stuur dan vóór maandag 16 januari 2017 je motivatie en je CV naar
  Nicole Mooij: nicole.mooij@hollandfestival.nl
- Wil je meer weten? Neem dan contact met op met Nicole Mooij,
  via telefoonnummer: 020 7882114.