Holland Festival zet wereldrecord grootste fagot-ensemble

Op zaterdag 25 juni speelden 274 fagottisten de wereldpremière Grand Subphonia, voor immens veel fagotten van Merlijn Twaalfhoven in het Concertgebouw tijdens Holland Festival Proms, daarmee is een nieuw Guinness World Record voor het grootste fagot-ensemble gezet.

In opdracht van het Holland Festival schreef Merlijn Twaalfhoven de compositie voor fagottisten van alle niveaus, van absolute beginner tot professional. Onder de 274 deelnemers waren Nederlands bekendste fagottist Bram van Sambeek en Pascal Gallois, lid van het Ensemble intercontemporain en een van de meest vooraanstaande fagottisten ter wereld. Daarnaast vele amateurfagottisten variërend van 8 tot 83 jaar oud en twintig absolute beginners. Voor de laatste groep bood het Holland Festival in de weken voorafgaand aan het concert een crashcourse en leenfagotten.

Grand Subphonia, voor immens veel fagotten is het slotakkoord van de succesvolle campagne Red de Fagot, die Holland Festival in 2015 startte om de fagot van uitsterving te behoeden en kinderen te stimuleren een klassiek instrument te spelen. In navolging van deze campagne onderneemt het Holland Festival nu actie om de hoorn te redden met de campagne Red de Hoorn. De Red de Hoorn-campagne trapt af met een ringtone competitie. De winnaar van deze competitie krijgt de kans om zijn hoorn-compositie ten gehore te brengen tijdens Holland Festival 2017. Meer informatie op www.reddehoorn.nl.