Componist Pierre Boulez (90) overleden

Dinsdag 5 januari is de Franse componist, theoreticus en dirigent Pierre Boulez overleden. Boulez was een van de toonaangevende figuren van de naoorlogse Europese muziek.  

Als dirigent leidde hij talloze legendarische concerten, ook tijdens het Holland Festival, waar hij geregeld te gast was. In 2007 dirigeerde hij de opera From the House of the Dead (opening van het Holland Festival) en het Mahler Chamber Orchestra met werk van Schönberg, Bartók en Stravinsky. In 1962 was Boulez voor het eerst te gast in het Holland Festival. Hij dirigeerde toen het SWR Sinfonieorchester Baden-Baden in de eerste uitvoering van de complete versie van zijn compositie Pli selon pli.

Als denker en als componist van een radicaal vernieuwend oeuvre drukte hij zijn stempel op het Franse en internationale muziekleven. Zijn afgewogen, kristallijnen composities - vrijwel zonder uitzondering het resultaat van jarenlang perfectionistisch puzzelen, schaven en nóg eens herzien - combineren op ongeëvenaarde manier schoonheid en intellect.

In 2010 ontving Pierre Boulez tijdens het Holland Festival in het Muziekgebouw aan ’t IJ de Edison Oeuvreprijs Klassiek. Afgelopen jaar bracht het Holland Festival een eerbetoon aan Pierre Boulez en waren Répons, Beyond the Score: a portrait of Pierre Boulez, Le soleil des eaux en Notations in het festival te horen. De uitvoering van Répons in de Gashouder was een van de publieksfavorieten.