Blog

Waar MIEP is, is rook!

Door: Andrej Palmen

18.6.2015

MIKIetwat gedesoriënteerd sta ik op het Westergasterrein. Moet ik nu bij Zuiveringshal West zijn of bij de Gashouder? Mijn mailbox weigert te openen en op zulke momenten blijkt internet ook te haperen. Ik besluit Miki te bellen. “Je staat verkeerd!” hoor ik haar zeggen. Dus toch de Gashouder. Ik snel me naar het gebouw en herken Miki’s fiets van mijn vorige ‘blog bezoek’. Toen rolde ze op haar tweewieler sierlijk door de lege hal met een hele hoop koffiekannen op de bagagedrager de deur uit. “Koffie is essentieel” klinkt door mijn hoofd, terwijl ik wacht tot ergens een deur open zal gaan.

Dan verschijnt Miki bij de ingang. Ze heet me van harte welkom, “kom binnen in de ziekenboeg!”. Ze schuift wat witte gordijnen opzij die haar domein scheiden van de entree. In plaats van een steriele ruimte die past bij het idee van een veldhospitaal zie ik bloemenkransjes, kaarsjes, vlaggetjes, gekleurde bakjes, leuke tafelkleedjes en nog meer inhoud die ik niet verwacht had hier aan te treffen. Ik kan de stijl moeilijk omschrijven, je moet het een keer meegemaakt hebben. Het is een mix van Blond Amsterdam en een explosie van kleurtjes à la Miki. Je wordt er spontaan vrolijk van!

Miki runt Studio MIEP en ze noemt zichzelf een Multi Inzetbaar Effectief Persoon. En geloof me, dat is ze ook écht. Vol verbazing luister ik naar de opsomming van activiteiten en klussen waarbij ze betrokken is geweest en wat ze dan zoal allemaal doet. Het is zo veel, dat ik stiekem even op haar website moet spieken of ik niets gemist heb. In steekwoorden samengevat komt het neer op onder andere: organiseren, coördineren, plannen, verzinnen, uitzoeken, schrijven, notuleren, redigeren, vertalen, catering, lekkere hapjes maken, styling, visagie en schminken. Hoe doet ze het?! “Met heel veel plezier!” vertelt Miki. Haar doel is om “everybody happy” te maken en alles tot in de puntjes te verzorgen om dat uiteindelijk te bereiken.MIK2Dat doet ze nu al zo’n 7 jaar voor Holland Festival, waar ze crew en artiesten tijdens repetities, in pauzes en voor/na de voorstellingen backstage in de watten legt. Ze zorgt voor koffie, thee, koekjes, zoutjes en allerlei lekkers, zodat iedereen er weer tegenaan kan. En met jarenlange ervaring weet ze precies hoe dat moet. Vanavond ontvangt ze in haar happerette de dames en heren die ‘Répons’ ten gehore gaan brengen. “Bonsoir!”  en “il y a du café, Orangina, petit tomates!”  zijn frases die ik voorbij hoor komen terwijl Miki rondloopt tussen de mensen om te checken of alles in orde is.  

Ik vraag haar hoe ze weet wat deze mensen precies willen hebben. “Eigenlijk heb ik nooit rare verzoeken gehad. Natuurlijk, als iemand geen suiker mag, dan regel ik dat. Als iemand decaf wil, dan haal ik het. Ik kijk natuurlijk ook naar het type gezelschap. Maar eigenlijk is iedereen het gelukkigst met simpele zooi!”; een schaterlach. “Deze mensen zijn hier maar kort, je moet het ze zo aangenaam mogelijk maken. Even een plek creëren waar ze samen kunnen zijn. En dan laat je ze wat typisch Nederlands proeven, zoals gaufre au sirop of Amsterdamse uitjes!”

Inmiddels is de drukte opgelost. De voorstelling is begonnen. Voor Miki is het nu even rustig. We gaan weer op het bankje zitten voordat we afscheid nemen. “Even een sigaret! Want waar MIEP is, is rook!” Ze barst in lachen uit. “Zet dat maar niet in je blog!” 

HF BLOG