Blog

Syrisch koken: klassieke kibbeh

Door: Nadia Zerouali & Merijn Tol

01.6.2015

In het kader van de voorstelling Oh My Sweet Land, die op 16 en 17 juni te zien is in Theater Bellevue, gaven 24Kitchen-chefs Nadia & Merijn op zondag 31 mei een workshop Syrisch koken tijdens de eerste Holland Festival eetclub. Gedurende het Holland Festival zullen de bereidde recepten van de eetclubs op de blog geplaatst worden. Wat eten we vanavond? KIBBEH!

Eetclub Syrisch Koken Jelle Ijntema 13

Grote klassieke kibbeh van gehakt met pijnboompitjes en piment uit de oven
voor 8-12 personen

Kibbeh vulling:
4 grote uien
6 teentjes knoflook
1 el 7 spice baharat
200 g pijnboompitjes
800 g lamsgehakt
zout, peper

Kibbeh:
600 g fijne bulghur
1,2 kg lamsgehakt
2 grote witte uien
stukje verse gember (ca. 5 cm)
4 tl piment
zout, peper
olijfolie

Spoel 1 uur van te voren de bulghur in een zeef en laat uitlekken. Verhit de oven voor op 200ºC.

Voor de kibbehvulling:
Snijd de uien en knoflook fijn. Verhit een scheutje olie in een hapjespan en bak hierin de uien met de knoflook, het gehakt, en de 7 spice baharat. Bak zachtjes tot de uien en knoflook doorzichtig zijn en het vlees bruin en gaar. Voeg de pijnboompitjes toe en bak even mee. Breng op smaak met wat zout en peper.

Voor de kibbeh:
Besprenkel de geweekte bulghur met wat water en laat zacht worden. Meng in een keukenmachine in drie porties, het gehakt met de bulghur, piment en zwarte peper. Mix tot een dikke pasta. Rasp de uien en de gember. Kneed snel door het gehakt-bulghur mengsel en breng op smaak met zout en peper.

Verdeel de helft van het mengsel over een ingevette vorm in een laag van ½ cm dik. Doe hetzelfde met de vulling en eindig met nog een laag gehaktmengsel. Strijk met vochtige handen het oppervlak glad of snijd eventueel met een scherp nat mes 8 lijnen als een ster en maak in ieder deel lijnen als decoratie. Besprenkel royaal met olie. Bak de kibbeh in 30-40 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.

Eetclub Syrisch Koken Jelle Ijntema 8

De volgende Holland Festival eetclubs vinden plaats op zondag 7 en zondag 14 juni in Keizer Culinair en staan in het teken van Chileens en Chinees koken. Er zijn nog tickets te koop!

nadiaenmerijnsouq.nl
facebook.com/nadiaenmerijn
facebook.com/nadiaenmerijnsouq

HF BLOG