Blog

Hartsvrienden

Door: Patty Voorsmit

11.3.2016

Ruth Mackenzie Bij HartsvriendendinerRuth Mackenzie bij Hartsvriendendiner 2016

HARTSVRIENDEN

Door: Patty Voorsmit

Het Holland Festival biedt haar Vrienden jaarlijks verschillende privileges. Een van de leukste vind ik het voorjaarsdiner voor de ‘Hartsvrienden.’ Naast het feit dat er een paar in het HF optredende artiesten worden uitgenodigd, krijgen we ook van Ruth Mackenzie, Annet Lekkerkerker, Annemieke Keurentjes en Jochem Valkenburg advies. Zelfs als je in je agenda de hele maand juni voor het HF vrij houdt, dan nog moet je uit het volle programma moeilijke keuzes maken.

Dit jaar waren we te gast bij Hartsvriend Marsha Plotnitsky, die een deel van haar grachtenhuis heeft ingericht als ontmoetingsruimte: ‘The Merchant House, a playful mix of life and commerce’. Marsha heeft een groot hart voor de kunstenaars die zij in haar verkoopruimte tentoonstelt en rond wie zij ook culturele bijeenkomsten organiseert.

Tijdens de heerlijke, door het HF verzorgde maaltijd, interviewde Jochem dirigent André de Ridder (ondanks zijn Hollandse naam een Duitser, die in Engeland woont). André is nu aan het repeteren voor DNO’s ‘Only the sound remains’, dat onder zijn muzikale leiding staat en zal in het HF op 25.6 ‘Terry Riley’s In C Mali’ dirigeren tijdens de Proms in het Concertgebouw. De Ridder noemt dit werk een politieke daad: hoewel Riley instructies heeft gegeven, bepalen de Afrikaanse en westerse muzikanten die avond zélf hoe vaak ze elk van de in totaal 53 frasen herhalen.

In C Mali At Ruhrtriennale Marcus Simaitis 2 Productie Foto 1904X918Africa Express prensents Terry Riley's In C Mali,
Za 25 juni, 23.30 uur, Concertgebouw

Aansluitend gaf Annemieke achtergrondinformatie over de film van de Egyptische kunstenaar Wael Shawky. In het HF wordt het derde en laatste deel van zijn trilogie ‘Cabaret Crusades’ vertoond over de godsdienstoorlogen in het Midden-Oosten vanuit Arabisch perspectief. De cast bestaat uit poppen, die in Venetië gemaakt zijn. In ‘The secrets of Karbala’ zijn de poppen gemaakt van handgeblazen Muranoglas. We kregen een fragment te zien, gruwelijk wreed, maar adembenemend mooi. We wilden er allemaal heen, maar Frascati is klein. Het HF houdt plaatsen vast voor ‘de Hartsvrienden’, kijk, dat is dus nog zo’n bijkomend privilege….

 Cabaret Crusades The Secrets Of Karbala1900x900Cabaret Crusades: The Secrets of Karbala
8 & 9 juni, 20.30 uur, Frascati

HF BLOG